Grupul ALRO a înregistrat un profit net consolidat de 154 milioane RON în semestrul I (S1) al anului 2018

Vin, 08/10/2018 - 08:16

Informații financiare și operaționale:

  • Profitul net înregistrat în S1 2018 a fost de 154 milioane RON, comparativ cu un profit net de 187 milioane RON în S1 2017

  • Cifra de afaceri înregistrată în S1 2018 a fost de 1,56 miliarde RON, comparativ cu 1,38 miliarde RON în S1 2017

  • Rezultatul operațional (EBITDA) a fost de 275 milioane RON în S1 2018, comparativ cu 292 milioane RON în S1 2017

  • Vânzările de aluminiu primar au fost de 67.000 de tone în S1 2018, comparativ cu 62.000 de tone în S1 2017

  • Vânzările de aluminiu procesat au fost de 56.000 de tone în S1 2018, similar cu S1 2017

Slatina, 10 august 2018 - ALRO S.A (BVB: ALR, "Compania" sau "ALRO"), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală, din Europa, după capacitate,a anunțat astăzi rezultatele financiare consolidate pentru prima jumătate a anului 2018. Grupul ALRO a înregistrat un profit net de 154 milioane RON în S1 2018, comparativ cu un profit net de 187 milioane RON realizat în S1 2017. Cifra de afaceri a Grupului a crescut în S1 2018 până la 1,56 miliarde RON, de la 1,38 miliarde RON înregistrat în S1 2017.

„Am continuat să ne consolidăm poziția pe piețele internaționale în prima jumătate a acestui an, concentrându-ne atât pe programul de investiții pentru a crește calitatea și gama de produse, cât și pe implementarea măsurilor de control al costurilor”,a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație ALRO. „Prima jumătate a anului 2018 a fost caracterizată de un context pozitiv pe piețele internaționale, cu o creștere constantă a cotațiilor aluminiului. Creșterea cererii și a producției au fost, însă, contrabalansate de alți factori de piață, precum deprecierea cursurilor de schimb și creșterea costurilor materiilor prime, care au afectat întreaga piață europeană. Strategia ALRO pe termen lung de control al costurilor și atenția sporită acordată creșterii eficienței operaționale a limitat impactul negativ asupra rezultatelor financiare, ajutând Compania să obțină profit pentru acționarii săi”, a adăugat domnul Năstase.

În prima jumătate a anului 2018, vânzările realizate de Grupul ALRO au constat în produse cu valoare adăugată mare și foarte mare, atât în ​​segmentul primar, cât și în segmentul procesat. Astfel, s-au înregistrat vânzări mai mari de sârmă și cabluri, în timp ce vânzările de produse din aluminiu procesat au rămas la același nivel cu cel înregistrat în S1 2017, Compania consolidându-și activitatea în categoria produselor complexe. Vânzările de aluminiu primar au ajuns la 67.000 de tone în S1 2018, de la 62.000 de tone în S1 2017, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au fost de 56.000 de tone.

În primul semestru al anului 2018, cotația medie LME a ajuns la 2.209 USD/tonă, comparativ cu 1.880 USD/tonă, înregistrată în S1 2017. Ca urmare a unei piețe dinamice a aluminiului, vânzările totale au atins 1,56 miliarde de RON în S1 2018, față de 1,38 miliarde de RON în S1 2017. Cu toate acestea, costul mai ridicat al materiilor prime, împreună cu deprecierea leului, au influențat rezultatul pentru această perioadă, Grupul ALRO înregistrând un profit de 154 milioane RON în S1 2018, față de 187 milioane RON în S1 2017.

În prima jumătate a anului 2018, Grupul a continuat să implementeze strategia de creștere a gamei de produse și a calității acestora, alături de reducerea costurilor și îmbunătățirea eficienței operaționale. Programul de investiții se axează pe reducerea consumului specific al ALRO, creșterea calității produselor laminate la cald, îmbunătățirea eficienței echipamentelor și creșterea competitivității globale a ALRO. Programul de investiții al Companiei aprobat pentru întregul an a fost de 61 milioane USD, iar în S1 2018, doar ALRO a efectuat cheltuieli de capital în valoare de peste 33 milioane USD (127 milioane RON) la Slatina, în proiecte strategice, cum ar fi modernizarea cuvelor de electroliză care, pe termen mediu, vor contribui la reducerea consumului specific de energie, menținând în același timp aceeași producție/ cuvă/ zi.

Compania a investit, de asemenea, în diversificarea portofoliului de clienți. Prioritare au fost proiectele de cercetare pentru aplicații industriale de înaltă calitate și de îmbunătățire a tehnologiei de hidroxid de aluminiu, ambele proiecte fiind co-finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate 2014-2020, precum și înlocuirea unor echipamente existente în vederea susținerii nivelului producției bugetate.

La finalul S1 2018, acționarii majoritari ai ALRO au anunțat lansarea unei oferte publice secundare al cărui principal scop a fost creșterea numărului de acțiuni tranzacționate liber la Bursa de Valori București, pentru o mai bună reflectare a valorii reale a Companiei, în prețul acțiunilor ALRO. Cu toate acestea, din cauza unui climat nefavorabil al pieței, Compania a anunțat că nu au fost îndeplinite condițiile pentru încheierea cu succes a acestei oferte publice de acțiuni. ALRO își menține angajamentul față de programul de dezvoltare pe termen lung și față de strategia de consolidare a poziției Companiei pe piața internațională, continuând să acționeze în interesul acționarilor săi, să dezvolte noi produse și să intre pe noi piețe.

Aceste rezultate financiare sunt disponibile într-un document separat pe site-ul web al companiei, Categoria Relații cu Investitorii, Secțiunea Raportări Financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro.

Cifrele pentru Grupul ALRO incluse în acest comunicat de presă sunt raportate în conformitate cu IAS 34 Raportarea Financiară Intermediară adoptat de Uniunea Europeană (UE). Politicile contabile sunt în concordanță cu Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2.844/ 2016, cu modificările ulterioare, care este în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de UE.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro

Note către editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO sau „Compania” este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Hide URL: 
Show URL