Despre noi

Compania ALRO este unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, după capacitate și are în structura sa organizatorică două divizii: 
•  Aluminiu Primar, cu secția Anozi, Uzina de Aluminiu, secția Turnătorie, Eco-Topitoria de deșeuri de aluminiu, sectoare de reparații și piese de schimb, transporturi rutiere și feroviare și alte secții auxiliare. Ca urmare a investițiilor în modernizarea echipamentelor și în tehnologie nouă, ALRO a ajuns la o capacitate de producție de 265.000 de tone de aluminiu primar și 340.000 de tone de aluminiu turnat. Totodată toți anozii necesari electrolizei aluminei sunt produși intern; 
• Aluminiu Procesat, cu o capacitate de procesare de 90.000 de tone de aluminiu procesat, aceasta putând varia în funcție de mixul de producție. În prezent este în desfășurare un program de creștere a capacității până la 120.000 de tone, până în anul 2022.
 
Capacitățile de producție și procesare a aluminiului se află în Slatina, România și includ, în prezent, o unitate de producție de aluminiu primar, care include o secție anozi, o turnătorie, o unitate de reciclare a deșeurilor din aluminiu („Eco-Topitoria”), laminoare la cald și la rece și o secție de extrudate. Compania deține și Alum S.A., rafinăria de alumină care este localizată în Tulcea: http://www.alum.ro/
Hide URL: 
Show URL

Istorie

In 1961, Guvernul României a decis să construiască prima şi unica uzină de aluminiu, Alro, în Slatina. Prima şarjă de aluminiu românesc a fost produsă în 1965.

Din 1982 până în 1989, capacitatea de producţie a uzinei a ajuns treptat la 263.500 de tone anual.  

In 1991, ALRO a fost transformată în societate pe acţiuni, ulterior în 1997 Compania fiind listată la Bursa de Valori Bucureşti, pe segmentul principal al pieței.

Privatizarea ALRO S.A. a fost propusă în 2001-2002 conform programului PSAL 2 convenit cu Banca Mondială. După prima etapă de privatizare Guvernul României încă deţinea pachetul majoritar de acţiuni în companie.

Procesul de privatizare internaţională s-a încheiat prin selectarea consorţiului de companii Marco Group (astăzi Vimetco) ca investitor strategic în ALRO. În octombrie 2002, Guvernul României a încheiat acordul de privatizare cu Marco Consortium.

În prezent, principalii acționari ai ALRO sunt: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%) Fondul Proprietatea (10,21%), Acțiuni tranzacționabile (12,39%), din care dețineri au Fondul de Pensii NN, Fondul de Pensii Allianz și alții.