Fondată în 1965, ALRO S.A. este singurul producător de aluminiu primar şi aliaje din aluminiu din România şi este unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, după capacitate. Există patru sectoare de producţie angrenate în ciclul de producţie al aluminiului electrolitic care, ulterior, este procesat în produse din aluminiu:

Anode baking picture  

Secţia Anozi

Produce anozii necesari pentru procesul de electroliză.

Electrolysis picture  

Electroliza

Produce aluminiul electrolitic. Celula (cuva) de electroliză este unitatea principală de producţie a aluminiului electrolitic din această secţie. În fiecare dintre cele 6 hale de electroliză pot funcționa maxim 132 de celule electrolitice. În acest moment sunt în funcțiune 5 hale electroliză. 
 
ECO Topitoria
 
De asemenea, ALRO are o secție de reciclare a aluminiului, pusă în funcțiune în anul 2013 unde se procesează diverse tipuri de resturi și deșeuri din aliaje de aluminiu, cu o capacitate de topire anuală de 35.000 tone. În această secție se prelucrează deșeuri de aluminiu cumpărate de la terți, cât și deșeuri din producția internă, cum ar fi span, capete de rulouri din materiale placate etc. 
 
ALRO are în plan să-și mărească capacitatea de reciclare în această secție la 100.000 tone anual, având în vedere că aluminiul se poate recicla la nesfârșit, iar energia necesara reciclării este de numai 5% din energia necesară producerii unei tone de aluminiu electrolitic, iar emisiile de CO2 numai la 15% în cazul reciclării.
Casting House  

Divizia Aluminiu Primar

Aluminiul electrolitic și cel din ECO Topitorie este turnat  în produse din aluminiu primar și aliaje de aluminiu în bare, sârmă și sleburi având diverse tipuri de dimensiuni și compoziții.

Hot rolling plant  

Divizia Aluminiu Procesat

Sleburile sunt laminate la cald şi la rece în plăci, table şi bobine.


Pe lângă aceste sectoare, în ALRO funcţionează o serie de secţii auxiliare si de întreţinere, necesare asigurării funcţionării secţiilor de bază: secţia de transformare şi de redresare a curentului electric, secţia de reparaţii metalurgice, secţia de reparaţii cuve şi cuptoare, secţia de fabricare a pieselor de schimb, secţia de transport intern şi depozitele.

 

Capacitatea de producţie a ALRO permite obţinerea anuală a 265.000 tone* de aluminiu electrolitic, 35.000 tone de aluminiu secundar, 340.000 tone de produse turnate din aluminiu primar şi, în viitorul apropiat de 120.000 tone de produse prelucrate din aluminiu.
 
*Nota: include și capacitatea unei hale de electroliză care este momentan închisă, dar care poate fi oricând repornită.