Alro anunţă că bugetul propus pentru 2014 nu mai este susţinut de către Consiliul de Administraţie

Joi, 03/06/2014 - 10:25
  • Noua cotă pentru certificate verzi, mai mare cu 17% faţă de estimarea anterioară, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an
  • Consiliul de Administraţie va pregăti un plan pentru oprirea temporară a unei părţi din operaţiunile Companiei, pentru a evalua viabilitatea continuării activităţii

Slatina, 5 martie 2014 – Alro SA (BVB: ALR, ‘Alro’, ‘Compania’), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, anunţă că, din cauza noii cote majorate pentru certificatele verzi, Consiliul de Administraţie nu mai susţine bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2014, în varianta propusă spre adoptarea Adunării Generale a Acţionarilor, a cărei întrunire este programată pentru 7 martie 2014.

În ceea ce priveşte bugetul pentru acest an, Consiliul de Administraţie a luat în considerare o reducere a bonusului pentru cogenerare şi a taxelor împovorătoare cu certificate verzi. Cu toate acestea, pe 26 februarie 2014, cota certificatelor verzi, pe care toţi consumatorii trebuie să o plătească, a crescut la 0,224 CV/MWh, conform Ordinului 12/2014, semnat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Această cotă trebuie plătită de toţi consumatorii de energie, ca parte a schemei de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile în România. De asemenea, toate semnalele din piață arată că bula speculativă a subvențiilor pentru regenerabile va continua chiar mai agresiv.

Creşterea eco-taxelor a fost generată de apariţia unor noi capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice (o creştere de 2000% a capacităţilor, în ultimul an) şi a celor de energie eolienă, instalate până la sfârşitul anului 2013. Principalii factori cu impact major sunt lipsa de predictibilitate pentru aplicarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, precum şi o scădere a pieței internaţionale a aluminiului.

În aceste condiţii, Alro va trebui să plătească în plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de aşteptat să depăşească cu cel puţin 80 de milioane de lei actuala estimare a Companiei.

De asemenea, lipsa oricăror măsuri pentru sprijinirea consumatorilor industriali, în conformitate cu liniile directoare propuse de către Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene, pune Alro în situaţia de a-şi reevalua toate operaţiunile pentru anul în curs.

De aceea, Compania trebuie să elaboreze un plan de închidere pentru o parte importantă a capacităților-cheie pentru producerea aluminiului primar, astfel, reducând drastic consumul de energie.

Aceste măsuri ar putea duce la o scădere semnificativă a numărului de angajaţi ai Companiei, motiv pentru care vor fi discutate, în prealabil, și cu partenerii sociali.

 

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenţa Ghiţă
Premium Communication
Bucureşti
Phone +40 (0) 21 411 01 52
Email florenta.ghita@premiumpr.ro
 

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Conţinutul site-ului www.alro.ronu este încorporat şi nu face parte, în niciun fel, din acest anunţ.