ALRO a înregistrat, în 2021, o cifră de afaceri consolidată preliminară de 3,5 miliarde RON

Vin, 02/25/2022 - 08:25

Slatina, 25 februarie 2022- ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță astăzi rezultatele financiare consolidate preliminare pentru anul 2021. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 3,5 miliarde RON, în creștere față de 2,5 miliarde RON în 2020, beneficiind de o evoluție favorabilă a cotațiilor LME și de cererea în creștere pentru produsele cu valoare adăugată mare ale Grupului, în special pentru industriile aeronautică, de inginerie generală și sectorul produselor de larg consum. Grupul a încheiat anul 2021 cu un rezultat brut pozitiv de 493 milioane RON comparativ cu o pierdere în 2020 de 7 milioane RON. Rezultatul operațional (EBIT) pentru 2021 este un profit de 228 milioane RON, față de 400 milioane RON, în 2020, iar profitul net înregistrat de Grup în 2021 a fost de 26 milioane RON față de 335 milioane RON în 2020.

„Anul 2021 ne-a adus și mai multe provocări decât 2020, deoarece, în timp ce ne străduiam să atenuăm efectele pandemiei, ne-am confruntat și cu o situație nouă și excepțional de volatilă în ceea ce privește prețurile și furnizarea energiei”a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO.  „Pe de o parte, piața aluminiului a înregistrat o cerere mai mare care a dus la o creștere semnificativă a cotațiilor, dar, pe de altă parte, această creștere a fost contracarată de prețurile ridicate ale energiei electrice. În aceste condiții, am luat toate măsurile necesare pentru a ne onora obligațiile contractuale, dar și pentru a reduce consumul de energie electrică pentru a rămâne pe piață și a ne continua cei aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă în România.”, a adăugat Marian NĂSTASE.

 

Contextul pieței

În 2021, cotațiile LME și-au continuat trendul ascendent, având o medie anuală de 2.480 USD/tonă, față de 1.704 USD/tonă înregistrată în 2020. Această creștere a fost declanșată de cererea mai mare de aluminiu la nivel internațional, în special pentru produsele cu valoare adăugată mare, în principal din industriile aeronautică, inginerie generală și sectorul produselor de larg consum. Ca atare, în octombrie 2021, prețul aluminiului la London Metal Exchange (LME) a atins prețul record de 3.180 USD/tonă, în creștere cu peste 1.000 USD/tonă față de nivelul record din 2020. Mai mult, începând cu a doua jumătate a anului 2021, stocurile de aluminiu au înregistrat o scădere constantă în depozitele LME, încheind anul cu o scădere de 50% față de luna martie 2021.

În ciuda acestor condiții favorabile de piață, producătorii de aluminiu din Europa s-au confruntat cu o situație foarte dificilă în ceea ce privește costurile de producție din cauza creșterii considerabile a prețurilor la energie. Nivelurile record ale cotațiilor LME au fost contracarate în principal de costurile mari cu energia electrică din întreaga UE, ca urmare a creșterii prețurilor certificatelor de CO2. Astfel, producătorii de aluminiu din Franța, Germania, România, Țările de Jos, Slovenia și Spania și-au redus producția, unii dintre ei fiind nevoiți să-și oprească temporar întreaga activitate.

La nivel local, piața de energie electrică a înregistrat o volatilitate și mai mare, materializată într-o creștere fără precedent a prețurilor și un deficit de aprovizionare, unii furnizori alegând să rezilieze contractele în mod unilateral. Prin urmare, ALRO a fost nevoită să renegocieze unele dintre contractele sale de energie electrică sau să apeleze la piața de energie electrică pentru a acoperi cantitățile din contractele reziliate unilateral. În aceste condiții, prețul energiei electrice plătit de Grup în T4 2021 a fost cu peste 100% mai mare față de T1 2021.

 

Analiza activității operaționale

Creșterea cererii la nivel internațional a condus la înregistrarea în cadrul Grupului ALRO a unei producții mai mare de aluminiu primar în 2021 (293.399 tone față de 271.307 tone în 2020). Grupul și-a crescut producția de aluminiu procesat la 113.662 de tone, în creștere de la 98.020 de tone în 2020, în linie cu strategia sa de a se concentra pe producția și vânzările de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare.

În ciuda creșterii costurilor de producție, Grupul ALRO a continuat să își dezvolte strategia durabilă și pe termen lung, concentrându-se pe investiții în eficiența energetică și reducerea consumurilor, susținerea producției de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare și asigurarea activității și a unui spațiu de lucru sigur.

Situația excepțională cu care s-a confruntat piața de energie în 2021 - prețuri mai mari și lipsa aprovizionării în 2021 a determinat managementul să decidă reducerea producției de aluminiu electrolitic, suspendând producția a trei din cele cinci hale de electroliză, măsură implementată în 2022. Închiderea temporară are în vedere măsuri tehnologice specifice care vor permite o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile pieței energetice revin la normal, cel mai probabil în 2023.

Aceste rezultate financiare preliminare sunt disponibile într-un document separat pe site-ul Web al Companiei, Categoria Relații cu Investitorii, Secțiunea Raportări financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro și la link-ul de mai jos:

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro  

 

Note către editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București încă din octombrie 1997 și ALRO reprezintă prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.

Începând cu 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului.

Hide URL: 
Show URL