Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri în creștere cu 9%, în 2018

Lun, 02/25/2019 - 08:43

 

Informații financiare și operaționale (rezultate preliminare)

  • Cifra de afaceri a Grupului ALRO a crescut, în 2018, până la 2,98 miliarde de lei, față de 2,73 miliarde de lei în 2017, datorită condițiilor favorabile de piață și a mixului de vânzări

  • Profit net de 233 de milioane de lei în 2018, față de 391 de milioane de lei în 2017

  • Dividende distribuite în 2018 în valoare de peste 694 de milioane de lei

  • Investiții de 77 milioane USD pentru creșterea profitabilității și pentru consolidarea poziției competitive a Grupului

Slatina, 25 februarie 2019 – ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță rezultatele financiare preliminare pentru 2018. Cifra de afaceri a Grupului ALRO a crescut, anul trecut, până la nivelul de 2,98 miliarde de lei, față de 2,73 miliarde de lei în 2017, în timp ce profitul net a scăzut la 233 de milioane de lei în 2018, de la 391 de milioane de lei în 2017.

Ne continuăm planul de dezvoltare, concentrând cea mai mare parte a acțiunilor noastre pe livrarea de produse din aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, pe piețe exclusiviste, în care calitatea produselor și constanța livrărilor sunt factori-cheie”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „Anul trecut, am continuat să investim masiv în tehnologie de ultimă generație, care va contribui la realizarea obiectivului nostru de a crește producția de produse din aluminiu de înaltă calitate, în concordanță cu cererea clienților noștri. Această strategie nu doar că ne ajută să ne îndeplinim obiectivele financiare, dar consolidează, de asemenea, poziția noastră în industria aerospațială și auto”, a adăugat Marian Năstase.

În 2018, cotația medie a aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME) a atins 2.110 USD/tonă, un nivel în creștere față de 2017, când s-a situat la 1.969 USD/tonă, datorită unei cereri mai mari pentru produsele din aluminiu. În aceste condiții, cifra de afaceri a Grupului a crescut, în 2018, la 2,98 miliarde de lei, de la 2,73 miliarde de lei, în 2017. Vânzările de aluminiu primar către terți au crescut, anul trecut, la 1,25 miliarde de lei, de la 1,15 miliarde de lei, în timp ce vânzările de aluminiu procesat s-au situat, în 2018, la 1,38 miliarde de lei, o ușoară scădere față de nivelul de 1,40 miliarde de lei înregistrat în 2017.

Profitul brut preliminar al Grupului s-a situat, în 2018, la 670 de milioane de lei, față de 688 de milioane de lei în anul precedent. Profitul net al perioadei raportate a fost de 233 de milioane de lei, față de 391 de milioane de lei în 2017.

Datorită rezultatelor pozitive înregistrate atât în 2017, cât și în 2018, ALRO a realizat investiții semnificative pentru a-și menține obiectivul strategic de a ajunge la o capacitate de producție de 120.000 de tone de aluminiu procesat, până în anul 2022. În același timp, ALRO consideră că este important să recompenseze încrederea acționarilor săi și a continuat să distribuie dividende, ori de câte ori Compania a înregistrat profit. Astfel, în 2018, Compania a distribuit dividende în valoare de 382 de milioane de lei, din care 318 milioane de lei reprezintă profit net realizat de ALRO în 2017 și 64 de milioane de lei reprezintă rezultat reportat din anii anteriori, rezultând, astfel, un dividend brut de plată de 0,53523 lei/acțiune. Tot în cursul anului trecut, AGA a aprobat, pe 13 decembrie 2018, distribuția de dividende către acționari în valoare totală de 327 de milioane de lei, din care 203 milioane de lei reprezintă profit net realizat de ALRO în perioada de nouă luni 2018 încheiată la 30 septembrie 2018 și 124 de milioane de lei reprezintă rezultat reportat din anii anteriori, rezultând un dividend brut de 0,45756 lei/acțiune, plătibil începând cu 18 ianuarie 2019.

În 2018, Grupul ALRO a continuat programul său de investiții pe termen lung, pentru a crește calitatea și mixul produselor, cu focus pe produsele cu valoare adăugată mare („PVAM”) și foarte mare („PVAFM”). Prin urmare, Grupul ALRO a implementat programe de investiții în tehnologii de o înaltă eficiență și în echipamente care, se estimează că vor genera o diminuare a costurilor de producție, extinzând gama de produse și îmbunătățind calitatea acestora și nivelul de satisfacție al clienților.

Astfel, a fost modernizat laminorul la rece nr. 2 și au fost înlocuite parțial componente ale cuvelor de electroliză, pentru a susține nivelul de producție bugetat. Mai mult, Grupul a continuat proiectele de investiții în cercetare dedicate infrastructurii necesare aplicațiilor industriale de înaltă calificare și a tehnologiei hidroxidului de aluminiu (uscată și umedă), care sunt co-finanțate de Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Acest program a fost aplicat și pentru îmbunătățirea eficienței operaționale în cadrul ALUM.

Anul trecut, acționarul majoritar, Vimetco N.V. împreună cu acționarul Conef S.A, au derulat o ofertă de vânzare de tip plasament privat accelerat, a unui pachet de acțiuni ALRO, reprezentând un procent cumulat de aproximativ 33,77% din capitalul social al Companiei. În urma acestei tranzacții, structura acționariatului s-a modificat după cum urmează: Vimetco N.V. continuă să fie acționar majoritar, deținând 54,19% din acțiuni; Pavăl Holding are 23,21%; Fondul Proprietatea deține 10,21% și deținerile altor acționari minoritari sunt de 12,39%. ALRO consideră că această tranzacție, cel mai mare plasament privat de acțiuni la Bursa de Valori București din 2018, va aduce beneficii pe termen mediu și lung atât Companiei, cât și investitorilor săi, îmbunătățind semnificativ lichiditatea și vizibilitatea Companiei pe piața de capital, datorită creșterii numărului de acțiuni liber tranzacționate.

Aceste rezultate financiare preliminare sunt disponibile într-un document publicat pe site-ul Companiei, la categoria Relații cu Investitorii, secțiunea Raportări Financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro.

Aceste rezultate financiare preliminare nu sunt auditate. Prin urmare, declarațiile finale auditate aferente anului 2018 ar putea fi diferite față de cele incluse în prezentul comunicat de presă.

Cifrele incluse în acest comunicat de presă sunt raportate conform Ordinului Ministrului Finanțelor Publice nr. 2844/2016, care este în concordanță cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană, cu excepția IAS 21 Efectele variației cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda funcțională.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

 

Florența Ghiță, București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro

www.alro.ro

Note către editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO sau „Compania” este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

 

Hide URL: 
Show URL