ALRO investește încă 15 milioane de euro în trei noi proiecte pentru reducerea amprentei ecologice și creșterea competitivității

Mar, 10/10/2023 - 08:58

Slatina, 10 octombrie 2023- ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a aprobat demararea a trei noi proiecte de investiții, în valoare de 15 milioane de euro, care vizează decarbonizarea procesului tehnologic si creșterea competitivității, în paralel cu alinierea la cele mai noi cerințe și recomandări în domeniul protecției mediului.

„În ultimii 20 de ani, am implementat un program complex de investiții pentru transformarea ALRO într-un producător de aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, ale cărui operațiuni au un impact redus asupra mediului înconjurător”, a declarat Gheorghe DOBRA, Director General al ALRO. „Proiectele pe care le demarăm acum au rolul de a reduce emisiile de carbon prin generarea unei cantitati de energie regenerabila atat de necesara activității Companiei, dar mai ales de a reduce considerabil amprenta de carbon pentru operatiunile noastre din Turnatorie. Cel de-al treilea obiectiv ne va susține strategia pe termen lung și eforturile constante de a ne diversifica portofoliul de clienți și de produse în concordanță cu cerințele pieței”, a adăugat Gheorghe DOBRA.

În urma aprobării revizuirii Programului de Investiții ALRO 2023 în Adunarea Generală Ordinară a acționarilor Alro S.A., Compania a aprobat demararea in acest an, a unei investiții pentru Creșterea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie electrică prin instalarea unei centrale fotovoltaice în incinta ALRO,  în conformitate cu strategia privind reducerea emisiilor de carbon aferente proceselor sale.
După implementarea proiectului, constând in instalarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1500 KW și a două stații de încărcare, ALRO va utiliza întreaga cantitate de energie produsă, ceea ce va contribui la majorarea procentului de energie verde utilizată în procesele tehnologice și la reducerea impactului de carbon al acestora, promovând astfel producția de aluminiu verde (green aluminium).
Având în vedere angajamentul profund pe care ALRO și l-a asumat în privința prioritizării sustenabilității activităților sale și a reducerii impactului asupra mediului, unul din cele trei proiecte incluse în Programul revizuit de Investiții este Extinderea Stației de tratare gaze din Turnătorie cu instalațiile de turnare bare și sârmă, care va avea ca rezultat evacuarea și epurarea  controlată a gazelor arse de la toate cuptoarele din Secția Turnatorie, în vederea încadrării în noile niveluri pentru emisiile în atmosferă provenite din topirea, tratarea metalului topit și turnarea metalului în industria aluminiului primar

Pe lângă aceste proiecte, Compania a demarat procedurile de contractare a echipamentelor aferente proiectului Dezvoltarea portofoliului de produse ALRO care implică achiziționarea și instalarea unor echipamente de debitare și frezare a plăcilor de aluminiu cu ajutorul cărora va crește gradul de prelucrare a metalului, astfel încât să se obțină produse semifabricate complexe cu valoare adăugată mare, pentru aplicații sofisticate din domeniul aeronautic și auto. Acest proiect va duce la creșterea competivității ALRO pe piețele de profil prin conformarea cu cerințele clienților în ceea ce privește forma, dimensiunile, compoziția materialului etc.

În ultimii 20 de ani, Grupul ALRO a investit peste 885 de milioane de dolari, din care peste 530 de milioane de dolari numai la Slatina, în tehnologie de ultimă generație, în creșterea eficienței operaționale și în programe de protecție a mediului. Aceste investiții au dus la diversificarea portofoliului de produse, cu accent pe cele cu valoare adăugată mare și foarte mare, ceea ce a permis ALRO sa intre pe piețe sofisticate, precum industria auto și aeronavală, dar au dus și la reducerea amprenetei ecologice la nivelul întregului Grup. În plus, aceste investiții au adus și certificările de calitate a produselor, precum cea de conformitate cu standardele internaționale de management al calității pentru industria aeronautica si de aparare, certificarea NADCAP sau certificarea privind sustenabilitatea afacerilor, ASI Performance Standards.

 

Marian-Daniel NĂSTASE                                                           Gheorghe DOBRA

Președintele Consiliului de Administrație                               Director General

 

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro

 

Note către editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO
ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,39%).

In functie de capacitate, ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa de aluminiu electrolitic, o capacitate de reciclare deseuri aluminiu care va ajunge la 100.000 tpa pana la finalul anului 2023, rezultand o productie de metal lichid reciclat de 94.000 tpa.  Capacitatea Turnatoriei de aluminiu este de 315.000 tpa precum și facilități de procesare de 140.000 tpa, in aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extruziune.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu anul 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre ale ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului. În ianuarie 2023, ALRO a obținut prima certificare ASI Performance Standard V3 (Versiunea a 3-a) din Europa.

Hide URL: 
Show URL