ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 1,36 miliarde RON în S1 2020, în ciuda condițiilor nefavorabile ale pieței și a pandemiei COVID-19

Mie, 08/12/2020 - 08:38

Slatina, 12 august 2020 - ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță astăzi rezultatele financiare consolidate pentru primele șase luni ale anului încheiate pe 30 iunie 2020. Cifra de afaceri a Grupului a înregistrat o ușoară scădere, în principal din cauza condițiilor de piață care au afectat toți jucătorii din industria aluminiului și a crizei provocate de pandemia COVID-19. Profitul net al Grupului ALRO s-a situat în jurul valorii de 254 milioane RON în S1 2020 (S1 2019: 80 milioane RON), iar rezultatul operațional (EBIT) a crescut la 343 milioane RON în S1 2020 (S1 2019: 166 milioane RON) datorită faptului că autoritățile române au aprobat punerea în aplicare a schemei de compensare EU-ETS pe baza deciziei UE și astfel factura mare aferentă costurilor cu energia electrică a fost parțial compensată.

Veniturile aferente S1 2020 au fost afectate de o combinație de factori, precum scăderea prețurilor aluminiului pe piețele internaționale și impactul COVID-19 asupra nivelului cererii, acestea fiind parțial diminuate de eficiența operațiunilor noastre și a măsurilor de diminuare a costurilor implementate anterior. În plus, semne de revenire sunt deja vizibile în piață, în S2 2020, cotațiile aluminiului de pe piețele internationale indicând o tendință ascendentă și niveluri constante peste 1.650 USD/tonă. Prin aceste evoluții și prin implementarea unor controale și măsuri de diminuare a costurilor și mai stricte pentru îmbunătățirea fluxurilor de numerar, prin creșterea competitivității noastre prin capitalul uman, integrarea tehnologiilor de ultimă generație și furnizarea de produse de înaltă calitate și cu valoare adăugată mare, suntem încrezători că putem menține relațiile de lungă durată construite în timp cu clienții noștri, precum și să atragem și să dezvoltăm noi parteneriate“, a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație ALRO. „În contextul noilor cerințe ale Pactului Ecologic European, ne vom concentra pe creșterea mixului de producție în favoarea produselor cu valoare adăugată mare și foarte mare, pe continuarea investițiilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice, pe redirecționarea de capital către investiții pe termen lung și durabile din punct de vedere al protecției mediului înconjurător, precum și pe integrarea de tehnologii inovatoare pentru a rămâne o alegere viabilă pentru toți investitorii interesați de oportunități de investiții verzi, ecologice", a adăugat Marian NĂSTASE.

Noutăți COVID-19 și privire de ansamblu asupra pieței

În S1 2020, industria aluminiului s-a confruntat cu o scădere a prețului și a raportat o medie de 1.595 USD/ tonă comparativ cu o medie de 1.791 USD/ tonă în 2019; cu toate acestea, de la 1.450 USD/ tonă în aprilie și mai, cotațiile LME au revenit la valori de peste 1.650 USD/ tonă în iulie 2020.

În S1 2020, piața globală de aluminiu primar a fost afectată de un surplus de capacitate și stocuri excedentare și astfel consumatorii de aluminiu primar, precum laminoarele și fabricile de extrudare s-au confruntat cu o scădere a cererii pentru produsele lor și cu operațiuni reduse sau chiar suspendate. În timp ce sectoarele din aval și consumatorii finali și-au închis unitățile de producție, turnătoriile de aluminiu, spre deosebire de aceștia, au continuat, în general, să funcționeze. Mai mult, cele două segmente principale de piață pentru industria aluminiului, industria aero și cea auto, au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, efectele acestora regăsindu-se și în veniturile Companiei.

Încă dintr-o fază incipientă a izbucnirii pandemiei COVID-19, ALRO a implementat protocoale și proceduri complexe în coordonare cu autoritățile centrale și locale și cu respectarea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru șantierele industriale. În acest fel, Grupul a asigurat sănătatea angajaților săi, prevenind infectările și a asigurat un lanț de furnizare și aprovizioanare continuu pentru partenerii de afaceri și clienții săi. Pe lângă acestea, ALRO și-a testat angajații cei mai expuși în fața COVID-19 și are propriul dispensar medical, deschis 24/7 pentru monitorizarea sănătății personalului său.

ALRO a demonstrat, încă o dată, că sprijină comunitatea locală și Grupul a donat aproape 650.000 RON instituțiilor și organizațiilor implicate în prevenirea și combaterea efectelor COVID-19.

Analiza financiară și operațională

Vânzările consolidate ale Grupului în prima jumătate a anului 2020 au fost de 1.360.942 mii RON, mai scăzute cu aproximativ 9,6% față de nivelul raportat în perioada similară a anului 2019 (respectiv 1.506.218 mii RON), în principal din cauza condițiilor nefavorabile ale pieței și a crizei provocate de pandemia COVID-19. Vânzările ALRO au fost de 1.222.845 mii RON în S1 2020 (S1 2019: 1.330.783 mii RON).

Rezultatul net al Grupului pentru prima jumătate a anului 2020 este un profit de 253.662 mii RON, o valoare mai mare comparativ cu 79.708 mii RON raportată în S1 2019, în principal datorită recunoașterii inițiale în situațiile financiare a schemei de compensare EU-ETS, precum și datorită acțiunilor de diminuare a costurilor continuate în S1 2020 cu și mai multă precauție și într-o manieră și mai riguroasă. Diminuarea stocurilor de produse finite și a materiilor prime principale a îmbunătățit semnificativ fluxul de numerar. În acest mod, Grupul a reușit să mențină afacerea viabilă și să compenseze parțial tendința descendentă a cotațiilor LME și nivelul scăzut al cererii cauzate de pandemia COVID-19, respectându-și în același timp obligațiile față de finanțatori.

Volumul vânzărilor  de produse din aluminiu primar ale Grupului au crescut la 65.883 tone in S1 2020 de la 65.155 tone în S1 2019 datorită vânzărilor de sârmă mai mari cu 2.600 tone, ALRO rămânând unul dintre primii furnizori pe această piață competitivă, fiind cel mai mare producător de sârmă din aluminiu din Europa. Volumul vânzărilor de produse din aluminiu prelucrat a scăzut la 53.605 tone în S1 2020 de la 54.853 tone în S1 2019, în principal din cauza scăderii producției de benzi întrucât, din cauza pandemiei COVID-19, cele mai afectate industrii au fost cele auto și aero. Totuși, producția de produse extrudate a crescut semnificativ, cu 18,7%, în S1 2020 față de anul precedent, datorită profilelor pentru piața panourilor solare.

Evenimente semnificative în S1 2020

ALRO a celebrat pe 30 iunie 55 de ani de existență și în ultimele cinci decenii a rămas o companie fidelă angajaților, partenerilor și clienților săi și a devenit unul dintre pilonii principali ai economiei românești. În momentul înființării, Compania avea o producție de aluminiu electrolitic de peste 8.000 de tone pe an și producea doar lingouri de aluminiu. În prezent, ALRO și-a diversificat portofoliul de produse și aproape 50% din vânzări sunt reprezentate de produse cu valoare mare și foarte mare către industrii sofisticate, cum ar fi cea auto și aero.

În S1 2020, ALRO a continuat investițiile pentru creșterea eficienței energetice și dezvoltare sustenabilă. Astfel, un număr suplimentar de 17 cuve au fost reparate cu tehnologia AP12LE în baza contractului semnat cu Rio Tinto Aluminium Pechiney în anul 2018. Până în prezent, 42 de cuve au fost reparate folosind această tehnologie inovatoare, iar rezultatele sunt în linie cu estimările inițiale. Potrivit studiilor de cercetare realizate de Rio Tinto Aluminium Pechiney, după implementarea acestui proiect, ALRO se va situa în topul primilor patru producători europeni în ceea ce privește performanța  energetică în secția de electroliză. 

Celelalte subsidiare ale Grupului au raportat, de asemenea, realizări notabile în S1 2020: ALUM a creat produse inovatoare pentru combaterea pandemiei COVID-19 dezvoltând prin intermediul propriului Laborator de Cercetare și Dezvoltare, pe baza ghidului de producție locală al Organizației Mondiale a Sănătății, un dezinfectant lichid pentru mâini. Noul produs a trecut testele de activitate bactericidă și fungicidă ale Institutului Național de Cercetare a Dezvoltării Medical-Militare „Cantacuzino” și a obținut aprobarea pentru a fi produs și folosit în cadrul companiei.

De asemenea, Vimetco Extrusion a realizat progrese importante în industria aero în S1 2020 și va dezvolta alături de ABC Aviation helipunți realizate în România. ABC Aviation este o companie românească fondată în 2007, care activează în industria aerospațială și este certificată de AACR („Autoritatea Aeronautică Civilă Română”) ca dezvoltator și instalator de elemente de aerodrom și infrastructură pentru aerodromuri. Vimetco Extrusion va furniza profile de aluminiu și produse cu valoare adăugată ridicată (respectiv conectori pentru asamblarea de helipunți), iar ABC Aviation va certifica produsele finale și va avea grijă de utilizarea corectă a acestora.

Mai mult, SMLH, unitatea de exploatare a bauxitei, a înregistrat progrese în implementarea proiectului de construire a instalației de alumină tri-hidrat cu o capacitate inițială de 200.000 de tone pe an. Până în prezent, primul draft de raport a fost prezentat pentru revizuirea internă și se estimează ca va fi finalizat în august 2020.

EBITDA: reprezintă profit înainte de impozitare, de alte câștiguri și pierderi financiare, de amortizare și depreciere                                                                                                                                        

Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/ (minus) pierdere/(caștig) din instrumente financiare derivate care nu se califica pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro 

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro   

Note către editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 tpa de aluminiu reciclat și 325.000 tpa de aluminiu turnat.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

 Începând cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR, versiunea totală de retur a BET. Indicele BET va include astfel 16 societăți, care este prima dată în istoria pieței locale de capital și reprezintă o diversificare fără precedent a sectoarelor reflectate de indice. Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București din octombrie 1997, iar în urma acestei decizii, ALRO devine prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.  

Hide URL: 
Show URL