Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri mai mare în T1–T3 2022 și își diversifică modelul de afaceri

Lun, 11/14/2022 - 08:44

  • Volume de vânzări mai mari pentru plăci pentru sectorul aero și pentru produsele din aluminiu extrudat în T1-T3 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021;
  • Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 19% în T1-T3 2022 comparativ cu T1-T3 2021 cu o tendință de scădere în T3 2022 față de T3 2021, în concordanță cu cotațiile mai scăzute ale aluminiului și cu scăderea cererii;
  • Grupul ALRO își propune să-și diversifice modelul de afaceri și asigurarea furnizării cu energie electrică, fiind selectat de Complexul Energetic Oltenia ca partener cu care să construiască o centrală electrică pe gaz la Ișalnița, Dolj;
  • Filiala din aval a ALRO, Vimetco Extrusion, și-a sărbătorit cea de a 16-a aniversare prin punerea în funcțiune a unei noi linii automate de extrudare de ultimă generație, în urma unei investiții de 10 milioane EUR care îi va crește capacitatea de producție la peste 35.000 de tone până la sfârșitul anului 2022;
  • Criza energetică concretizată prin creșterea prețurilor la electricitate, la care s-a adăugat scăderea cererii în T3 2022 au condus la o pierdere netă de 110 milioane RON în T1-T3 2022 față de o pierdere netă de 25 milioane RON în T1-T3 2021;
  • Mult așteptata măsură de compensare a emisiilor indirecte încorporate în prețul energiei electrice pentru anii 2021-2030 a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2022, diminuând astfel o parte din presiunea costurilor cu energia în perioada următoare.

Slatina, 14 noiembrie 2022- ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, își anunță astăzi rezultatele financiare consolidate pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2022. Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 19% (T1-T3 2022: 2,9 miliarde RON față de T1-T3 2021: 2,5 miliarde RON) cu o tendință de scădere în T3 2022 față de T3 2021, în concordanță cu cotațiile mai scăzute ale prețului aluminiului și scăderea cererii de aluminiu, încorporând, în același timp, reducerea anumitor activități de producție din cadrul Grupului (aluminiu electrolitic și alumină) într-un mediu economic dificil. Rezultatul net al Grupului ALRO pentru această perioadă a fost o pierdere netă de 110 milioane RON (T1-T3 2021: o pierdere netă de 25 milioane RON), fără a include impactul noii măsuri de compensare a emisiilor indirecte încorporate în prețul energiei, întrucât Ordonanța de Urgență a fost publicată în octombrie 2022, în timp ce rezultatul operațional (EBIT) a rămas pozitiv la 100 milioane RON în T1-T3 2022, în scădere de la 164 milioane RON în T1-T3 2021.

„Anul 2022 a adus provocările cu care se confruntă industria noastră la un nou nivel de stres, cu războiul mai aproape de granițele noastre ca niciodată, cu creșterea prețurilor la energia electrică și deficitul de aprovizionare, scăderea cererii și o uriașă volatilitate a pieței. În acest context dificil, a trebuit să luăm măsuri drastice pentru a ne reinventa și adapta modelul nostru de afaceri la acest context fără precedent. Și astfel, pentru a ne menține afacerea și poziția în industria internațională a aluminiului, am întrerupt temporar modelul de integrare pe verticală, dar considerând în continuare că, pe termen lung, această strategie rămâne un avantaj competitiv”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație, ALRO.

 

Evoluția pieței

Cotațiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) au continuat să crească în T1-T3 2022, atingând o medie de 2.830 USD/tonă, cu 19% mai mare decât media din T1-T3 2021. Cu toate acestea, din cauza încetinirii cererii și a volatilității pieței, în T3 2022 LME a înregistrat o scădere ajungând la o medie de 2.354 USD/tonă, mai mică cu 11% față de media raportată în T3 2021. Mai mult, suprapunerea mai multor crize – energie, materii prime, recesiune – au condus și la noi vârfuri ale inflației și la rate mai mari ale dobânzilor la nivel mondial.

O măsură îndelung așteptată de susținere a marilor industrii a venit în octombrie 2022, când Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în prețurile energiei electrice pentru perioada 2021-2030. Schema de sprijin a fost elaborată în conformitate cu prevederile “Ghidului Comisiei Europene privind anumite măsuri de ajutor de stat în contextul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2021” și a vizat sectoarele expuse unui risc real de relocare a emisiilor de CO2 din cauza costurile indirecte semnificative încorporate în prețul energiei. Impactul acestei măsuri nu este încă inclus în situațiile financiare la 30 septembrie 2022, întrucât măsura a intrat în vigoare începând cu luna octombrie 2022.

În ceea ce privește cererea în industria aluminiului, comenzile în creștere de plăci pentru industria aero și pentru produsele extrudate (produsele cele mai profitabile ale Grupului) au oferit Grupului ALRO avantajul competitiv ca urmare a anilor de investiții în produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare.

 

Analiza financiară și operațională

Vânzările Grupului în T1-T3 2022 au fost de 2,9 miliarde RON, mai mari cu 19% față de perioada similară din 2021 (respectiv 2,5 miliarde RON). Grupul a beneficiat de creșterea cererii de plăci, în principal pentru industria aeronautică și a produselor extrudate, și în prima parte a anului de cotații LME mai mari, arătând, din nou, rezultatele pozitive ale strategiei sale de dezvoltare axate pe investițiile în tehnologie destinate producției de produse din aluminiu sofisticate și cu valoare adăugată foarte mare.

În pofida acestor vremuri foarte dificile, ALRO și-a continuat programul de investiții care vizează reducerea dependenței de energie prin creșterea cantității de metal produs din deșeuri de aluminiu și îmbunătățirea consumurilor de energie. Bugetul ALRO pentru anul 2022 este de 23 milioane USD.

Același model de afaceri este aplicat și de filialele ALRO, Vimetco Extrusion punând în funcțiune o nouă linie automată de extrudare de ultimă generație, în septembrie 2022, în urma unei investiții de 10 milioane EUR. Această linie va permite Vimetco Extrusion să atingă o capacitate de producție de peste 35.000 de tone până la sfârșitul anului 2022 (o creștere cu aproximativ 11.000 de tone).

Pe de altă parte, creșterea prețurilor la energie a continuat să afecteze costurile de producție și a forțat Grupul să ia măsuri fără precedent în perioada curentă de raportare. Dacă anul a început cu suspendarea temporară a trei din cinci hale de electroliză, în august 2022, Grupul a fost nevoit să suspende producția de alumină de la ALUM, Tulcea. Ca urmare a tuturor acestor măsuri, Grupul a reușit să-și mențină un EBIT pozitiv, la 100 de milioane RON, deși mai mic față de T1-T3 2021, când fost 164 milioane RON.

Cu toate acestea, desfășurarea unei afaceri sustenabile rămâne o prioritate de top pentru Grup, chiar și în aceste vremuri dificile. Astfel, investițiile majore realizate de Grup în această perioadă au fost pentru extinderea capacității de reciclare până la 100.000 tone pe an cu finalizare până la mijlocul anului viitor, pe lângă investițiile în procesele tehnologice.

Aceste rezultate financiare sunt disponibile într-un document separat pe site-ul Companiei, categoria Relații cu Investitorii, secțiunea Rapoarte: https://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro și la link-ul de mai jos:

                                                                                                                                                                                          

Marian-Daniel NĂSTASE   Gheorghe DOBRA
Președintele Consiliului de Administrație Director General

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro

 

Note către editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,39%).

ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 47.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 332.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 140.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București încă din octombrie 1997 și ALRO reprezintă prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.

Începând cu anul 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului.

Raport trimestrial Grupul ALRO 30 Septembrie 2022
23.09.2024