Alro raportează un profit net de 35 milioane RON pentru prima jumătate a anului 2009
Joi, 13/08/2009 - 00:00
Puncte cheie financiare și operaționale
- Cifra de afaceri de 718,7 milioane RON (226 milioane USD*)
- Profit net de 35,3 milioane RON (11 milioane USD*)
- Vânzări de aluminiu primar de 115.397 tone
- Vânzări de produse laminate la cald de 12.256 tone
- Stocuri reduse cu 220 milioane RON (69 milioane USD*)
- Costurile indirecte de producție reduse cu peste 40% comparativ cu bugetul pe 2009
Slatina, 13 august 2009 – Alro SA (BSE: ALR), cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est, anunță astăzi rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2009, încheiată la 30 iunie 2009, conform Standardelor de Contabilitate Românești. Compania a raportat un profit net de 35,3 milioane RON (11 milioane USD*), și o cifră de afaceri de 718,7 milioane RON (226 milioane USD*). Vânzările totale de aluminiu primar ale Alro pentru H1 2009 au fost de 115.397 tone, iar vânzările de produse laminate la cald au ajuns la 12.256 tone.
Rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2009 reflectă strategia de reducere a costurilor implementată de companie la sfârșitul anului trecut, care s-a concentrat pe activitățile și serviciile de bază, activele de afaceri relevante și niveluri ridicate de calitate a produselor. Compania a implementat, de asemenea, programe pentru reducerea consumului de materii prime, energie și gaz. Ca urmare, costurile indirecte de producție au fost reduse cu peste 40% comparativ cu bugetul pe 2009.
Ca parte a strategiei sale de a aborda situația de pe piață, Alro a limitat investițiile la proiectele deja în curs de desfășurare, concentrându-se în principal pe creșterea calității produselor și a producției de produse laminate la cald. Compania a bugetat un total de 6 milioane USD pentru investiții în 2009. În prima jumătate a acestui an, suma totală a investițiilor efectuate a atins 2,65 milioane USD și a fost direcționată către proiecte destinate creșterii capacității de producție, modernizării echipamentelor, reducerii consumului de apă industrială și îmbunătățirii condițiilor de muncă. Anul acesta, Alro a pus în funcțiune cuptorul său de recoacere cu gaz inert. Noul cuptor îmbunătățește calitatea suprafeței aluminiului Alro și fiabilitatea proprietăților mecanice ale produselor laminate la cald ale companiei.
Adresând condițiile de piață, compania a continuat să lucreze la 75% din capacitate, după ce a redus producția de aluminiu cu aproximativ 25% și și-a redus stocurile cu 220 milioane RON. Ca urmare a acțiunilor de economisire a costurilor, Alro folosește acum 3 TWh de electricitate pentru producția de aluminiu. Energia electrică este garantată prin contractul pe termen lung al companiei cu un furnizor. Alro folosește toată electricitatea pe care a contractat-o strict în procesul de producție și activitatea curentă a grupului în România.
În partea finală a primei jumătăți, cererea și prețul aluminiului au arătat semne de o ușoară recuperare, cu prețul aluminiului în jur de 1.600 USD/tonă la sfârșitul lunii iunie 2009. Prețul mediu pentru aluminiu pe LME a fost de 1.423 USD/tonă pentru H1 2009, comparativ cu 2.836 USD/tonă, în H1 2008. Prin urmare, Alro va continua să monitorizeze cu atenție piața aluminiului și este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a răspunde tendințelor internaționale.
Comentând rezultatele pentru H1 2009, Marian Năstase, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Alro, a spus:
„Alro a implementat un program puternic destinat contracarării consecințelor recesiunii economice și a răspuns prompt și proactiv prin adaptarea producției și reducerea costurilor. Rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2009 demonstrează angajamentul Alro de a menține viabilitatea în condiții de piață dificile. Strategia noastră ne-a permis să reducem costurile de producție și stocurile și să menținem compania profitabilă, în ciuda încetinirii economiei internaționale.
În acest moment, observăm câteva semne de ușoară recuperare pe piață și, cu condiția să nu apară deteriorări neașteptate, această îmbunătățire progresivă ar trebui să continue. Rămânem încrezători că strategia noastră ne va ajuta în continuare să abordăm situația economică actuală, permițându-ne să profităm de creșterea cererii, odată ce piața se va relua.”
*Rata medie de schimb pentru H1 1 USD = 3,18 RON