Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri de 2,51 miliarde RON și și-a gestiont eficient operațiunile în timpul pandemiei

Vin, 03/26/2021 - 17:43

  Grupul a implementat un program complex cuprinzând măsuri de sănătate, siguranță și anti-criză care i-a permis să-și mențină toate operațiunile funcționale în 2020 

   ALRO rămâne cel mai mare producător de sârmă din aluminiu din Europa și unul dintre cei mai mari furnizori pentru piața cablurilor

  Refinanțarea cu succes finalizată în noiembrie 2020 este o recunoaștere a unui model solid de afaceri și oferă stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește costurile financiare pentru perioada următoare

 Investițiile se axează pe proiecte esențiale pentru creșterea eficienței energetice, reducerea costurilor de producție și asigurarea continuității operaționale. Compania intenționează să implementeze tehnologii de ultimă generație pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatică

Slatina, 26 martie 2021 - ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță astăzi rezultatele financiare consolidate și individuale pentru anul 2020. Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri de 2,51 miliarde RON, în ușoară scădere comparativ cu 2,78 miliarde RON înregistrată în 2019 (ALRO rezultate individuale, 2020: 2,3 miliarde RON față de 2019: 2,5 miliarde RON). În 2020, Grupul a înregistrat un profit net de 335 milioane RON, comparativ cu o pierdere netă de 67 milioane RON, în 2019 (ALRO rezultate individuale, 2020: profit de 295 milioane RON, comparativ cu o pierdere netă de 153 milioane RON în 2019). În 2020, Grupul s-a confruntat cu un mediu imprevizibil care a inclus consecințele pandemiei și prețuri scăzute la alumină și aluminiu, dar a reușit să depășească toate aceste provocări și să raporteze rezultate bune prin implementarea mai multor măsuri de reducere a costurilor, îmbunătățire a strategiilor de achiziție și de vânzare, aplicând, în același timp, și măsuri eficiente și complexe pentru a preveni infectarea angajaților săi și pentru a asigura siguranța partenerilor săi de afaceri. 

„Privind înapoi la ceea ce s-a întâmplat în 2020, am putea spune că a fost anul în care ALRO a demonstrat, încă o dată, că este o companie robustă care s-a adaptat foarte rapid și eficient noii realități și noilor reguli de joc. Suntem mândri să afirmăm că ALRO a fost una dintre primele companii care a reacționat la efectele COVID-19. Am reușit să implementăm cu promptitudine măsuri eficiente și complexe care să asigure continuitatea operațiunilor Grupului, protejând în același timp sănătatea angajaților noștri și a familiilor acestora”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație, ALRO. „Ne-am menținut strategia de dezvoltare a produselor cu valoare adăugată mare și foarte mare și am continuat investițiile esențiale, chiar dacă presiunea a fost și mai mare în ceea ce privește fluxurile de numerar, scăderea cererii și a prețurilor aluminiului și a trebuit să facem față mai multor restricții din cauza contextului pandemic. Chiar dacă 2020 a fost un an greu, suntem pregătiți să ne confruntăm cu o altă perioadă marcată de provocări. Am demonstrat în trecut că putem profita de toate oportunitățile pieței și ne putem transforma punctele slabe în puncte forte și suntem pregătiți mai mult ca oricând să acționăm la fel și în viitor”, a adăugat Marian NĂSTASE.

COVID-19 și Analiza Pieței

În 2020, prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a ​​atins o medie 1.704 USD/tonă, un nivel mai mic comparativ cu cel înregistrat în 2019 de 1.791 USD/tonă. În perioada de carantină, LME a înregistrat un record negativ de 1.422 USD/tonă, minimul din ultimii cinci ani. Cu toate acestea, începând din iunie 2020, prețul aluminiului a început să crească, atât datorită optimismului față de disponibilitatea vaccinului COVID-19, cât și datorită unei cereri crescute din partea Chinei. Astfel, prețul aluminiului a depășit 2.000 USD/tonă în decembrie 2020, în timp ce stocurile de aluminiu au scăzut până la finalul anului 2020. 

În ceea ce privește cererea, primul trimestru al anului 2020 a adus o încetinire semnificativă pentru toate industriile producătoare, din cauza carantinei cauzate de pandemia COVID-19, în timp ce în al doilea trimestru al anului 2020, majoritatea țărilor europene au început să reducă restricțiile impuse asupra circulației și activităților comerciale, doar pentru a reveni ulterior la restricții și chiar la o carantină parțială în al treilea trimestru al anului 2020. Această volatilitate a mediului social și comercial european și internațional s-a tradus printr-o scădere a livrărilor de produse laminate plate din cauza declinului tuturor industriilor de transport. Cu toate acestea, industria construcțiilor a dat semne de îmbunătățire, deoarece au fost reluate proiectele deja aprobate înainte de izbucnirea pandemiei în Europa. În plus, măsurile anti-dumping impuse de UE asupra mai multor tipuri de produse din aluminiu din China au determinat o creștere a vânzărilor din Europa și atât ALRO, cât și Vimetco Extrusion au profitat de această situație. 

ALRO a fost una dintre primele companii care a reacționat la efectele COVID-19 și a reușit să implementeze cu promptitudine măsuri eficiente și complexe care s-au tradus în continuitatea operațiunilor Grupului. Astfel, pe parcursul anului 2020, facilitățile de producție a aluminiului, rafinăria de alumină și mina de bauxită erau pe deplin operaționale.

Analiza Financiară și Operațională

Programul anti-criză implementat la nivelul Grupului începând cu 2019 și continuat într-un mod și mai strict în 2020, și-a arătat rezultatele și a compensat parțial condițiile de piață nefavorabile determinate de criza COVID-19 care a afectat toate companiile din industria aluminiului. Astfel, în ceea ce privește numerarul, în 2020, Grupul a reușit să genereze fluxuri de numerar nete pozitive, din activitățile operaționale, de 323 milioane RON, de trei ori mai mari decât cele raportate în perioada similară a anului 2019, în principal datorită încasării, în septembrie 2020, a compensațiilor în conformitate cu Schema de Tranzacționare a emisiilor din UE (ETS) aferente anului financiar 2019 și vânzării certificatelor de emisii pe de o parte, și pe de altă parte, ca urmare a efectelor pozitive ale măsurilor anti-criză și de optimizare a stocurilor, puse în aplicare pe tot parcursul anului 2020. Mai mult, un obiectiv-cheie în 2020 a fost păstrarea numerarului având în vedere efectele negative potențiale ale pandemiei COVID-19. Investițiile au fost încetinite, menținându-se cele strategice, iar cele amânate inițial sunt deja prioritare pe agenda conducerii Grupului. În plus, refinanțarea cu succes a facilităților de capital de lucru ale Companiei a fost finalizată în noiembrie 2020 și acest nou angajament al băncilor pentru încă trei ani arată recunoașterea unui model solid de afaceri și oferă stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește costurile financiare pentru perioada următoare. Astfel, Compania intenționează să implementeze tehnologii de ultimă generație pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatică.

În ceea ce privește vânzările Grupului de produse primare din aluminiu către terți, volumul acestora a crescut cu aproape 1% în 2020, până la 127.550 tone față de 126.565 tone, în aceeași perioadă a anului 2019, în principal datorită vânzărilor de sârmă, deoarece ALRO este cel mai mare producător de sârmă din aluminiu în Europa, fiind unul dintre principalii furnizori pe piața cablurilor. Volumul vânzărilor de produse prelucrate din aluminiu a scăzut ușor, cu aproape 1% în 2020, comparativ cu 2019. Dintre acestea, volumele produselor laminate plate a scăzut cu 6,8% comparativ cu anul precedent, în principal din cauza benzilor (-31,6%), deoarece pandemia a afectat industria mondială începând cu T2 cauzând probleme logistice care s-au tradus în continuare printr-o activitate mai redusă pentru clienți. Cu toate acestea, în ciuda efectelor negative ale pandemiei, vânzările de produse extrudate au crescut cu 21,7% comparativ cu anul 2019, în principal datorită livrărilor de profile către piața panourilor solare.

De asemenea, în 2020, Grupul și-a continuat principalul proiect de investiții, AP12LE („Aluminium Pechiney 12 Low Energy”) modernizând, în cursul anului, 53 de cuve cu această tehnologie nouă. Finalizarea acestui proiect va ajuta ALRO să se numere printre primii 10 cei mai eficienți producători de aluminiu din întreaga lume (cu excepția Chinei) din perspectiva eficienței energetice pentru zona de electroliză.

               Președinte al Consiliului de Administratie                                      Director General

                             Marian-Daniel Năstase                                                    Gheorghe Dobra

  

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro 

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro  

Note către editori:

 Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO. 

ALRO 

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 tpa de aluminiu reciclat și 335.000 tpa de aluminiu turnat.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aero, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței și în BET-TR (indice care include și dividendele distribuite). Acțiunile ALRO sunt listate la Bursa de Valori București din octombrie 1997, iar ALRO este prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici. 

Începând cu data de 16 noiembrie 2020, ALRO este membru al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la creșterea sustenabilității în sectorul global al aluminiului.

Hide URL: 
Show URL