Evenimente importante de raportat: Comunicarea deciziei de sancționare de către Consiliul Concurenței

Mar, 04/26/2016 - 19:46

Slatina, 26 aprilie – Alro S.A. BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală, cu excepţia Rusiei şi Peninsulei Scandinavice, prin prezenta, informează că în data de 25 aprilie 2016 a primit decizia cu nr. 82 din 24.12.2015 de sancționare a Companiei cu 21.238.718,99 lei, reprezentând un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizată în anul 2014, de către Consiliul Concurenței, pentru o presupusă încălcare a legislației concurenței pe piața producerii și comercializării de energie electrică.

Reafirmăm punctul de vedere al Companiei, așa cum a fost făcut public în data de 11.01.2016:

Slatina, 11 ianuarie 2016 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, îşi reafirmă poziţia potrivit căreia Compania a avut o relaţie comercială corectă cu Hidroelectrica, conformă cu toate prevederile legale care reglementează sectorul energetic din România.

Compania a luat cunoştinţă de concluziile investigaţiei Consiliului Concurenţei cu privire la contractele încheiate cu Hidroelectrica, inclusiv de sancţiunea aplicată companiei, în sumă de 21.238.718,99 RON reprezentând un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizată în anul 2014. Alro nu a încheiat niciun fel de înţelegere orizontală sau verticală în legatură cu contractul analizat de Consiliul Concurenţei.

Compania va analiza toate măsurile legale necesare şi va acţiona pentru a demonstra, încă o dată, că, în relaţia cu producătorul de energie electrică, a respectat, pe deplin, reglementările în vigoare.

În calitatea sa de consumator final de energie electrică, Alro nu a revândut energia electrică, ci a folosit-o exclusiv în procesul de producţie a aluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, nu există precedente în jurisprudenţa europeană cu privire la sancţionarea unui consumator final de energie electrică pentru înţelegeri pe verticală în vederea închiderii pieţei prin contracte încheiate pe termen lung.

Compania are un profil unic de consum al energiei electrice în România, plăteşte în avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrică acces la un flux financiar garantat pentru finanțarea activităților sale operaționale și de investiții, fără alte garanții pentru activele fixe și creanțele sale.

Alro reaminteşte că aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeană (CE), într-un dosar care viza un potenţial „tarif preferenţial” pentru electricitate. În urma unei analize amănunţite, derulată pe mai mulţi ani, CE a concluzionat că „Hidroelectrica a practicat prețuri care au fost conforme pe deplin cu prețul de referință de pe piață”.

Conform comunicatului CE din 12 iunie 2015, “Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica, întreprinderea de stat producătoare de energie electrică din România, cu anumiți comercianți din domeniul energiei și clienți din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat”.

De altfel, potrivit studiului Centrului European pentru Studii Politice (CEPS), studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene, tariful la care Alro cumpără electricitatea este de 4,5 ori mai mare decât al companiei cu cel mai mic preţ din Europa şi de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.

Alro activează pe o piaţă internaţională puternic concurenţială, piaţă care a determinat închiderea unor uzine de aluminiu în ultimii ani, tocmai din cauza costurilor nesustenabile cu energia electrică. Compania exportă peste 70% din producţie, iar costurile mari, neconcurenţiale cu energia electrică au făcut ca Alro să închidă 25% din capacitatea sa de producţie.

 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenta Ghita

Premium Communication

București

Telefon +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

 

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală(exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavică), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat pentru conformitate cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, precum şi certificatul ISO TS 16949 pentru industria auto, iar produsele sale respecta standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.