ALRO a semnat un Contract cu Aluminium Pechiney (Rio Tinto Aluminium) pentru implementarea tehnologiei AP12LE la uzina din Slatina

Mie, 05/09/2018 - 08:43

Slatina, 9 mai 2018 - ALRO SA (BVB: ALR, "Compania" sau "ALRO"), unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, după capacitate, și Aluminium Pechiney, parte a Rio Tinto Aluminium (RTA) au încheiat un Contract, în aprilie 2018, pentru a implementa, la fabrica din Slatina, un nou model de cuvă de electroliză cu un consum redus de energie (AP12LE), care va permiteALRO să scadă cantitatea de electricitate necesară pentru producerea aluminiului.

"În ultimii 15 ani am pus un accent puternic pe investiții pentru creșterea eficienței operaționale, iar reducerea consumului de energie a fost întotdeauna o parte semnificativă a acestui program", a declarat Gheorghe Dobra, CEO ALRO. "Investițiile anterioare ne-au ajutat să devenim unul dintre cele mai eficienți producători de aluminiu din Europa, însă avem încă nevoie de soluții de reglaj fin pentru a reduce în continuare consumul de energie electrică. Suntem încrezători că acest acord semnat cu RTA va sprijini planurile noastre legate de eficiență operațională și ne va apropia și mai mult de obiectivul nostru de a deveni o fabrică ecologică, o fabrică de generație următoare, inovatoare și durabilă ".

Conform acestui acord, în septembrie 2018 va fi inițiată construcția propriu-zisă a cuvelor cu consum redus de energie AP12LE. Acest proiect vizează reducerea consumului specific de energie cu aproximativ 300 kWh/tona de aluminiu în curent continuu (cc) , menținând, aceeași producție pe cuvă/zi. Tehnologia AP12LE vizează un consum de energie sub 13 kWh/tonă cc, de la o medie de 13,28 kWh/tonă cc cât consumă cuvele AP9 aflate, în prezent, în funcțiune la ALRO, menținând, în același timp, actualul nivel al randamentului Faraday (peste 95,5%). Designul cuvei AP12LE se bazează pe un nou model tehnologic de implementare, denumit "Technology Brick", dezvoltat de RTA, care utilizează noi materiale pentru construcția cuvelor, un nou ansamblu de catozi și bare catodice și realizarea de sloturi în anozi .

Modernizarea cuvelor de electroliză va avea loc progresiv, în conformitate cu programul de reparații  cuve și nu va afecta producția de aluminiu. Experții în AP Technology™ de la Rio Tinto vor oferi asistență tehnică atât în ​​timpul construcției, cât și în timpul funcționării noilor cuve AP12LE.

Tranziția de la designul actual al cuvelor va începe în 2019 și va urmări programul de reparație al  cuvelor în funcțiune la ALRO,în următorii opt ani. Prin implementarea proiectului AP12LE, ALRO își propune să intre în topul primilor zece cei mai eficienți consumatori de energie din lume în raport cu tona de aluminiu primar produs (cu excepția Chinei).

"Proiectul ALRO AP12LE este reprezentativ pentru avantajele pe care soluțiile AP Technology™ le poate aduce pentru o uzină de producere a aluminiului prin electroliză",a declarat Philippe Bourdage, Directorul General Tehnology & Product Development RTA. "A durat un an de la începutul studiului nostru pentru a defini cel mai bun design care să atingă obiectivele ALRO și pentru a demara acest proiect. Echipa noastră de experți este acum complet mobilizată pentru a livra tehnologia AP12LE și pentru a oferi ALRO tot suportul de care are nevoie în timpul implementării acestui proiect".

Acest proiect face parte din programul pe termen lung al ALRO de reducere a consumului de energie, concomitent cu creșterea producției totale și a producției de aluminiu cu valoare adăugată mare. Anul trecut, Compania a investit peste 142 de milioane de lei pentru modernizare tehnologică, eficiență operațională și creșterea portofoliului de clienți.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați: www.alro.ro

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Florenta Ghita

București Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro

Note către editori:

ALRO S.A.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Rio Tinto

Rio Tinto este un lider mondial în domeniul mineritului care se concentrează pe explorarea, exploatarea și prelucrarea resurselor minerale ale Pământului. Obiectivul nostru este de a oferi randamente puternice și sustenabile acționarilor noștri, pe baza portofoliului nostru de active de clasă mondială și a proiectelor puternice. Avem o abordare pe termen lung, disciplinată, dezvoltând și desfășurând operațiuni pe termen lung, cu costuri reduse și cu potențial de extindere, care pot oferi valoare pe tot lanțul de activități.

Activitatea companiei Rio Tinto constă în explorarea, exploatarea și prelucrarea resurselor minerale. Produsele principale sunt aluminiu, cupru, diamante, energie (cărbune și uraniu), aur, minerale industriale (borax, dioxid de titan, sare) și minereu de fier. Compania activează în întreaga lume, fiind puternic reprezentată  în America de Sud, Asia, Europa și sudul Africii.