ALRO publică Raportul Consolidat de Sustenabilitate pentru anul 2021

Joi, 06/30/2022 - 18:41
  • Acest raport, intitulat „Alături de o Românie durabilă”, include o imagine de ansamblu asupra contribuției Grupului la economia românească și a ambiției sale de a-și reduce amprenta de carbon prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație și axarea pe inovație la toate nivelurile;
  • Raportul prezintă contribuția Grupului la economia circulară la nivel mondial prin producerea aluminiului, un metal post-tranziție;
  • Aluminiul poate fi reciclat la infinit și contribuie la decarbonizarea altor sectoare – aeronautic, auto, construcții, inginerie etc.;
  • Din 2013, Grupul a procesat peste 600.000 de tone de deșeuri de aluminiu;
  • Peste 62.000 de ore de formare pentru angajații Grupului și o școală profesională funcțională în sistem dual la sediul fabricii;
  • Aproximativ 3.000 de furnizori sunt implicați la toate nivelurile în activitatea Grupului;
  • ALRO susține activ economia locală și națională a României, cu axarea pe protejarea și menținerea sănătății și siguranței comunităților în care activează sprijinind prin donații instituții și organizații din domeniul sănătății, protecției mediului și educației;

Slatina, 30 iunie 2022– ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță că publică astăzi Raportul Consolidat de Sustenabilitate pentru anul 2021 prezentând performanța de sustenabilitate a Grupului și realizările sale cheie în 2021, cum ar fi creșterea eficienței operațiunilor sale, o mai bună analiză și măsuri implementate pentru a reduce impactul asupra mediului, rămânând în același timp unul dintre principalii contribuabili la economia românească.

„În 2021, am continuat să conducem prin puterea exemplului o afacere responsabilă, care respectă cele mai bune practici și tehnologii disponibile, având ca obiectiv crearea unui viitor mai bun și durabil pentru Grupul nostru și pentru societatea românească”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „Fiind un pilon important al economiei românești, simțim și mai multă presiune în găsirea de soluții pentru a ne menține operațiunile și de a crea valoare pe întregul lanț valoric pentru toate părțile interesate, construind în același timp un viitor durabil”, a adăugat Marian NĂSTASE.

În 2021, Grupul a investit aproximativ 40 de milioane de dolari, concentrându-se pe reducerea dependenței energetice, prin creșterea cantității de metal topit din deșeuri reciclate de aluminiu, creșterea fiabilității operațiunilor sale și îmbunătățirea eficienței energetice, reducând astfel amprenta asupra mediului și oferind, în același timp, un loc de muncă sigur și de încredere. Grupul s-a axat în continuare pe programul de reducere a consumului de energie și a continuat implementarea proiectului AP12LE, 87 de cuve de electroliză fiind modernizate cu această tehnologie inovatoare în 2021, ajungând astfel la un total de 165 de cuve modernizate, de la începutul proiectului. În 2021, a fost raportată cea mai mare cantitate de deșeuri de aluminiu reciclată în Turnătorie și în Eco-Topitorie, care a fost de aproximativ 94.000 de tone.

Investițiile în tehnologie și cercetare și dezvoltare au ajutat ALRO să își reducă și mai mult amprenta de carbon asupra mediului, atingând o recirculare a apei de 79% și un grad de recirculare și valorificare a deșeurilor de 95,3% în/din ALRO din totalul deșeurilor generate. De asemenea, în 2021, gradul de trasabilitate a documentelor privind deșeurile în cadrul ALRO a fost de 100% pentru deșeurile recuperabile de către terți și pentru deșeurile eliminabile de către terți și de 99,3% pentru deșeurile periculoase eliminabile de către terți. Mai mult, emisia specifică a fost de 1,36 tCO2e/tAl (aluminiu turnat) în Divizia Aluminiu Primar, iar în 2021 față de 2002, ALRO a redus emisiile de perfluorocarbon (PFC) cu 98,3%. Emisiile de CO2 generate de producția de aluminiu turnat au scăzut de cinci ori în 2021, față de anul 2001. De asemenea, ALRO a atins în 2021 cel mai scăzut consum specific în curent continuu din istoria Companiei și unul dintre cele mai scăzute din industria aluminiului.

Angajații au reprezentat, de asemenea, o parte semnificativă a programului de investiții aferent 2021. Grupul ALRO a înregistrat peste 62.000 de ore de formare în 2021, inclusiv de inițiere, calificare, autorizare, perfecționare, programe de specializare și cursuri de sănătate și siguranță în muncă. La nivelul județului Olt, ALRO se află în primii trei angajatori și companii cu cele mai mari cifre de afaceri și aproximativ 3.000 de furnizori sunt implicați la toate nivelurile în activitatea Grupului, susținând dezvoltarea economiei românești cu impact semnificativ asupra comunităților locale.

ALRO a continuat să sprijine comunitățile locale în care activează, susținând prin donații mai multe instituții și asociații din domeniile sănătății, educației și protecției mediului. De asemenea, Grupul ALRO a donat, încă de la începutul crizei COVID-19, aproximativ 2,5 milioane de lei instituțiilor implicate în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. Anul trecut, a deschis două centre de vaccinare pentru angajații Grupului și familiile acestora la Slatina și Tulcea.

Acest raport este disponibil în secțiunea de sustenabilitate a site-ului web al ALRO: Rapoarte de sustenabilitate | Alro și a fost întocmit în conformitate cu legislația românească privind raportarea nefinanciară, Ordinele Ministerului Finanțelor Publice (MPF) nr. 1938/2016 și nr. 2844/2016 și în conformitate cu standaredele Global Reporting Initiative (GRI) Core Option și GRI G4 Mining and Metals Sector Supplement.

 

         Marian-Daniel NĂSTASE                                                Gheorghe DOBRA

Președintele Consiliului de Administrație                               Director General

 

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro  

 

Note către editor:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,38%).

ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București încă din octombrie 1997 și ALRO reprezintă prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.

Începând cu anul 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului.

Hide URL: 
Show URL