Alro a înregistrat un profit net ajustat preliminar* de 85 milioane de lei, în 2015

Lun, 02/15/2016 - 09:32

Date financiare și operaționale

·         Cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei, față de 2 miliarde de lei, în 2014

·         Profit operaţional de 198 de milioane de lei, față de 32 de milioane de lei, în 2014

·         Vânzări de aluminiu primar de 145.000 de tone, faţă de 140.000 de tone, în 2014

·         Vânzări de aluminiu procesat de circa 77.000 tone, similare cu 2014

Slatina, 15 februarie 2016 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, care a sărbătorit cea de 50-a aniversare pe 30 iunie 2015, a înregistrat un profit net ajustat preliminar* de 85 de milioane de lei, în 2015, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 134 de milioane de lei, în 2014. Cifra de afaceri a Companiei a crescut la 2,3 miliarde de lei, de la 2 miliarde de lei, în anul anterior.

„Rezultatele financiare pe care le-am înregistrat anul trecut demonstrează, încă o dată, că strategia implementată a fost corectă şi poate menţine viabilitatea companiei în cele mai dure condiţii de piaţă,” a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro S.A.„Investiţiile de peste 550 de milioane de dolari realizate în ultimii 11 ani ne-au ajutat să consolidăm şi să extindem portofoliul de produse, să reducem consumurile specifice şi costurile finale. În plus, reducerea schemei de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile are rolul de a elimina distorsiunile cu care s-a confruntat industria noastră. În felul acesta, putem concura de pe poziţii egale cu competitorii noştri", a adăugat Gheorghe Dobra.

Anul trecut, piaţa internaţională a aluminiului a continuat să scadă semnificativ, cu impact major asupra cotaţiilor. Dacă minimul anului 2014 a fost de 1.642 USD/tonă, anul trecut minimul s-a situat sub 1.440 USD/tonă, în luna noiembrie. De altfel, nici 2016 nu a adus o revigorare a preţului aluminiului, acesta rămânând sub nivelul de 1.550 USD/tonă.

În acest context dificil, fluxurile de numerar ale Companiei au fost în plus afectate de achizitia cotei integrale de certificate verzi pentru anul 2014 ce s-a efectuat în primul trimestru al anului 2015. Aceasta a fost finanţată printr-un împrumut pe termen scurt, rambursat în proporţie de 75% până la 31 decembrie 2015.

Pentru a se menţine pe o piaţă internaţională în continuă scădere, Alro a continuat programele de investiţii pentru mărirea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare, precum şi pentru creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea dependenţei energetice.

Astfel, costul cu materiile prime s-a diminuat şi datorită operării capacităţii de reciclare a deşeurilor de aluminiu. Circa 10% din aluminiul primar produs la Alro provine din deşeuri reciclate. Pentru acest tip de aluminiu, consumul de energie electrică este cu 90% mai mic, comparativ cu cel pentru productia aluminiului electrolitic. De asemenea, Compania a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu cu grad mare de procesare, pentru care marjele de profit sunt superioare.

Anul trecut, producţia totală de aluminiu primar a fost de 271.000 de tone, în creştere de la 263.000 de tone, înregistrate în 2014. Producţia de aluminiu procesat s-a apropiat de 79.000 de tone, faţă de aproape 78.000 de tone, în 2014.

În 2015, Alro a înregistrat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mare şi foarte mare, atât în sectorul de aluminiu primar, cât şi în sectorul de aluminiu procesat. Astfel, în sectorul de aluminiu primar, Compania a raportat o creştere a vânzărilor de sârmă cu circa 4.500 de tone, iar în sectorul de aluminiu procesat, Alro a avut livrări mai mari cu peste 1.000 de tone pentru benzi.

În aceste condiţii, dar şi pe fondul aprecierii dolarului american faţă de leul românesc, valoarea vânzărilor Alro a crescut cu 15%, în 2015, comparativ cu 2014. În consecinţă, marja brută a Companiei a  crescut la 15%, în 2015, faţă de numai 8%, în 2014. De asemenea, Alro a înregistrat un rezultat operaţional (EBIT) de circa 198 de milioane de lei, faţă de 32 de milioane de lei, în 2014. Profitul net al Companiei a fost de 9,6 milioane de lei, în 2015, faţă de o pierdere de 109 de milioane de lei, înregistrată în 2014.

Tot în 2015, Alro şi-a asigurat sumele necesare pentru investiţii, semnând o facilitate de credit cu Black Sea Trade and Development Bank, in valoare de 60 de milioane de dolari, din care 15 milioane de dolari au fost deja investiţi în companie în cursul anului 2015.

În plus, Alro a semnat un împrumut de tip revolving de 137 de milioane de dolari cu un consorţiu de bănci, prin care, se refinanţează, în principal, un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 120 de milioane de dolari, obţinut în 2010.   

Rezultatele financiare preliminare sunt disponibile într-un document separat pe website-ul Alro S.A.: www.alro.ro

* Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuială/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Având în vedere impactul semnificativ generat de marcarea la piață a instrumentelor financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, începând cu primul trimestru al anului 2013, Conducerea Companiei a decis că indicatorul Rezultat net ajustat reprezintă un indicator mult mai relevant pentru a urmări performanța financiară a Companiei.

Cifrele pentru Alro S.A. incluse în acest comunicat de presă reprezintă rezultate financiare preliminare și sunt raportate în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1286/2012 cu modificările ulterioare, care este în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană, cu excepția IAS 21 Efectele variației cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda funcțională. Rezultatele financiare preliminare nu sunt auditate și nu cuprind rezultatul testului de depreciere a investițiilor în filiale și privind condițiile de recunoaștere a impozitului pe profit amânat. Ca urmare, rezultatele finale auditate ale Alro S.A. pentru anul 2015 pot diferi semnificativ faţă de cele incluse în acest comunicat de presă.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenta Ghita

Premium Communication

București

Telefon +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.