Alro a înregistrat un profit net ajustat* de 23 de milioane de lei în T1 2015

Vin, 05/15/2015 - 08:21

Date financiare și operaționale

  • Cifră de afaceri de 598 de milioane de lei, comparativ cu 496 milioane de lei, în T1 2014
  • EBIT pozitiv de 96 de milioane de lei, față de un EBIT negativ de 39 de milioane de lei, în T1 2014
  • Producție de aluminiu primar de 66.300 tone, comparativ cu 62.600 tone, în T1 2014
  • Producție de aluminiu procesat de 20.900 tone, comparativ cu 20.100 tone, în T1 2014

Slatina, 15 mai 2015 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est a înregistrat din nou rezultate financiare pozitive în primele trei luni ale acestui an, raportând un profit net ajustat* de 23 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată* de 44 de milioane de lei, în perioada similară din 2014, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). De asemenea, Compania a înregistrat un EBIT pozitiv de 96 de milioane de lei, comparativ cu un EBIT negativ de 39 de milioane de lei, în T1 2014.

În primul trimestru din 2015, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 598 milioane de lei, în creștere de la 496 milioane de lei, în perioada similară din 2014.

“Încă o dată rezultatele noastre dovedesc că avem operațiuni puternice și solide, că am luat măsurile corecte pentru reducerea costurilor şi pentru adaptarea la contextul internațional, dar şi că ne-am axat pe mixul corect de produse. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale Companiei au fost puternic afectate de plata aferentă achiziției de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiți să apelăm la finanțare bancară, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro. “Totuși, având în vedere finalizarea legislației privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi suntem optimiști că plata efectuata în T1 2015 pentru cota integrală este ultima de acest fel, în viitor având de plătit cota redusă, care va putea fi suportată de fluxurile de numerar ale Companiei în perioada următoare. În plus, măsurile de reducere a costurilor de producție la unul dintre cele mai scăzute niveluri înregistrate pentru tehnologia noastră și în actualul context economic, îmbunătățirea mixului de produse, dar și calitatea acestora, au contribuit, de asemenea, la atingerea acestor rezultate”.

În primul trimestru din 2015, Alro a continuat să se axeze pe fabricarea de produse cu o valoare adăugată mare, crescând producția de aluminiu procesat la aproximativ 20.900 tone, de la 20.100 tone în T1 2014. Producția totală de aluminiu primar a crescut la 66.300 tone, de la 62.600 tone, în T1 2014.

Vânzările de aluminiu au crescut și ca valoare datorită creșterii cotației pe Bursa Metalelor de la Londra, de la un preț mediu de 1.708 USD/tonă, în T1 2014, la 1.800 de USD/tonă, în primul trimestru din acest an.

În ciuda îmbunătățirii rezultatelor operaționale, aprecierea puternică a dolarului în raport cu leul a avut impact asupra rezultatului net al Companiei, în principal din cauza reevaluării datoriilor denominate în dolari, care au generat o pierdere de 61 de milioane de lei, în T1 2015, ducând la un profit net de 6 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă de 138 de milioane de lei, în T1 2014.

Alro continua să implementeaze un program de investiții axat pe reducerea dependenței energetice prin creșterea eficienței pentru acest sector, precum și pe creșterea capacității de procesare a deșeurilor din Turnătoria Eco, având o țintă de 50.000 de tone/an. De asemenea, Compania a bugetat cheltuieli cu investițiile, pentru 2015, de aproximativ 59 de milioane de dolari și vizează extinderea portofoliul de clienți prin mărirea capacității de producție pentru produsele cu valoare adăugată mare.

* Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuială/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Având în vedere impactul semnificativ generat de marcarea la piață a instrumentelor financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, începând cu primul trimestru al anului 2013, Conducerea Companiei a decis că indicatorul, Rezultat net ajustat reprezintă un indicator mult mai relevant pentru a urmări performanța financiară a Companiei.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenţa Ghiţă

Premium Communication

Bucureşti

Telefon +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

 

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Conţinutul site-ului www.alro.ro nu este încorporat şi nu face parte, în niciun fel, din acest anunţ.