Alro a înregistrat o pierdere netă ajustată* de 21 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2013

Joi, 11/14/2013 - 10:30

Date financiare şi operaţionale

  • Cifră de afaceri de 1,55 miliarde de lei, față de 1,74 miliarde de lei (restatata) în primele nouă luni ale anului 2012, în special din cauza scăderii prețului aluminiului pe Bursa de Metale de la Londra (LME)
  • Creșterea vânzărilor pentru produsele din aluminiu procesat cu 10%, față de primele nouă luni ale anului 2012
  • Creşterea costurilor de producţie, determinată in principal de majorarea semnificativă a       eco-taxelor (certificate verzi şi taxa de cogenerare)
  • Continuarea investiţiilor pentru sectorul de Aluminiu Procesat şi pentru linia de procesare a deşeurilor de aluminiu

Slatina, 14 noiembrie 2013 – Alro SA (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”),unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2013, o pierdere netă ajustată* de 21 de milioane de lei, față de un profit net ajustat* de 83 de milioane de lei (restatat) realizat în primele nouă luni ale anului 2012, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Cifra de afaceri a Companiei, în primele nouă luni ale anului 2013, a fost de 1,55 miliarde de lei, față de 1,74 miliarde de lei în perioada similara a anului anterior.

“Rezultatele financiare continuă să fie afectate semnificativ de criza cu care se confruntă piaţa internaţională a aluminiului şi de eco-taxele locale”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro S.A. “Deşi am implementat toate măsurile necesare pentru creşterea eficienţei operaţiunilor, factorii externi mentionaţi mai sus au influențat într-un mod negativ rezultatele Companiei. Cu toate acestea, vom continua strategia de dezvoltare pe termen lung, axată, în principal, pe produsele cu valoare adăugată mare şi suntem în permanenţă pregătiţi să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja operaţiunile”.

Vânzările de aluminiu primar au rămas la un nivel similar cu cel din primele nouă luni ale anului 2012, respectiv la aproximativ 107.000 de tone, în vreme ce vânzările de aluminiu procesat au crescut la 53.400 de tone, în primele nouă luni ale anului 2013, de la 48.400 de tone în perioada similară din 2012. Creşterea totală a producţiei de aluminiu procesat a fost de 10%, în primele trei trimestre ale anului 2013. Această creştere nu s-a reflectat în valoarea vânzărilor, deoarece preţul aluminiului pe Bursa de Metale de la Londra a continuat să scadă semnificativ și pe parcursul anului 2013, atingând un nivel mediu de 1.871 USD/tonă, în primele nouă luni ale anului 2013, faţă de un nivel mediu de 2.025 USD/tonă în perioada similara a anului 2012.

În plus, faţă de preţul scăzut al aluminiului, Alro a continuat să se confrunte şi cu factori locali adverşi, care nu pot fi controlaţi de către Companie, respectiv supracompensarea sectorului de energie regenerabilă.

Prin urmare, costul vânzărilor a crescut cu 23,8 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului 2013, în comparaţie cu perioada similară din 2012, în principal din cauza majorării semnificative a taxelor cu energia (certificate verzi şi taxa de cogenerare). Cota anuală pentru certificate verzi a fost de până la 0,191 CV/MWh, faţă de 0,1188 CV/MWh în primele nouă luni ale anului2012.

Cu toate acestea, Alro a continuat să îşi extindă activităţile de promovare pe pieţele internaţionale pentru produsele cu valoare adăugată mare. În primele nouă luni ale acestui an, Alro a continuat investiţiile în creşterea competitivităţii. Compania şi-a axat investiţiile pe activele pe termen lung şi pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. În plus, Alro a continuat să investească în procesarea deşeurilor de aluminiu pentru a reduce costurile cu energia şi pentru a diminua efectele creşterilor dramatice ale taxelor privind consumul de energie.

* Profitul/ (pierderea) net(ă) ajustat(ă) reprezintă profitul/ (pierderea) net(ă) a companiei, plus/(minus) deprecierea activelor fixe, plus/(minus) (pierderile)/câştigurile din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, plus/(minus) impozitul pe profit amânat.

Având în vedere impactul semnificativ generat de marcarea la piaţă a instrumentelor financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, Conducerea Companiei consideră indicatorul Profit/ (pierdere) net(ă) ajustat(ă) ca fiind reprezentativ pentru urmărirea performanţei financiare.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenţa Ghiţă
Premium Communication
Bucureşti
Telefon +40 (0) 21 411 01 52
Email florenta.ghita@premiumpr.ro
 

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Conţinutul site-ului www.alro.ronu este încorporat şi nu face parte, în niciun fel, din acest anunţ.