ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 1,5 miliarde RON în S1 2021

Mie, 08/11/2021 - 09:01
  • Prețuri puternice pentru aluminiu cu o creștere de 40 de procente in S1 2021 față de S1 2020 a cotațiilor LME
  • Niveluri solide ale cererii începând cu luna februarie 2021: de la o creștere graduală în prima jumătate a anului 2021, până la depășirea ofertei disponibile în momentul de față
  • Grupul ALRO a obținut un profit brut de 192 milioane RON în S1 2021 comparativ cu un profit brut negativ de -3,8 milioane RON în S1 2020
  • Rezultatele pentru perioada raportată au fost afectate de anomaliile care au guvernat piața energiei în S1 2021
  • Filiala din aval a ALRO, Vimetco Extrusion, începe mai multe proiecte de investiții pentru achiziționarea unei linii de ultimă generație de extrudare a profilelor din aluminiu și pentru automatizarea ambalajelor produselor sale
  • Grupul a întreprins acțiuni suplimentare împotriva răspândirii pandemiei de COVID-19 și a deschis centre de vaccinare în Slatina și Tulcea

Slatina, 11 august 2021- ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță astăzi rezultatele financiare consolidate pentru primele șase luni ale anului încheiate pe 30 iunie 2021. Cifra de afaceri a Grupului a crescut la 1,5 miliarde RON în S1 2021 comparativ cu 1,4 miliarde RON pentru perioada similară a anului 2020, pe fondul unei cereri ridicate și al unor niveluri îmbunătățite ale cotațiilor LME. Prețul mai ridicat al aluminiului și concentrarea asupra producției și vânzărilor de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare au asigurat un EBITDA1 pozitiv pentru Grup, în ciuda creșterii prețurilor la electricitate care a afectat semnificativ rezultatele financiare. Astfel, Grupul ALRO a înregistrat un EBITDA pozitiv de 144 milioane RON (S1 2020: 430 milioane RON), în timp ce rezultatul final a fost o pierdere netă de 48 milioane RON în S1 2021 (S1 2020: profit net de 254 milioane RON).

„Piața internațională a aluminiului a oferit o platformă bună și solidă pentru a crește atât producția, cât și vânzările de aluminiu și a validat strategia noastră pe termen lung de a ne concentra pe produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare și pe produse durabile. Această abordare ne-a oferit instrumentele necesare pentru a profita de condițiile de piață îmbunătățite pentru sectoare industriale precum cel auto și de construcții”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO.„Cu toate acestea, eforturile noastre au fost contracarate în principal de prețurile prohibitive la electricitate, rezultate din evoluțiile fără precedent pe piața locală a energiei, de la insolvența unor furnizori și până la dizolvarea unilaterală a contractelor de furnizare sau insuficiența cantităților de energie electrică disponibile. Deși suntem încrezători că piața aluminiului își va continua tendința pozitivă, ne intensificăm eforturile pentru a ne dezvolta instalațiile noastre de producere a energiei în Slatina și Tulcea", a adăugat Marian NĂSTASE.

 

Privire de ansamblu asupra pieței

Media cotațiilor LME pentru S1 2021 a fost de 2.246 USD/tonă, cu 650 USD/tonă mai mare decât nivelul raportat în S1 2020: 1.595 USD/tonă. Nivelul actual al cotațiilor LME este de peste 2.500 USD/tonă.

Programele financiare implementate de guvernele europene pentru a stimula economia afectată de pandemie, știrile pozitive despre disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19 și tarifele antidumping aplicate produselor fabricate în China au generat niveluri solide ale cererii începând cu februarie 2021. De asemenea, estimările sunt favorabile și pentru restul anului. Semnale pozitive erau deja vizibile în principalele sectoare industriale, cum ar fi construcțiile, industria auto, ingineria generală și în procesul de refacere a stocurilor distribuitorilor/ intermediarilor.

Cu toate acestea, la nivel local, ALRO s-a confruntat cu o creștere a prețurilor la electricitate, furnizorii de energie electrică solicitând modificarea prețurilor contractate în prealabil de către Grup, a condițiilor de plată și diminuarea cantităților. În același timp, în cele din urmă, câțiva dintre ei au refuzat onorarea contractelor. Astfel, în perioada analizată, ALRO și-a continuat planurile de a-și dezvolta sursele de producere a energiei printr-un mix de centrală electrică pe bază de gaz și panouri fotovoltaice, la punctele de producție ALRO din Slatina și ALUM din Tulcea, un CCPP („Centrală electrică cu ciclu combinat”) extrem de eficientă concepută cu cea mai bună tehnologie disponibilă.

 

Analiza financiară și operațională

Vânzările consolidate ale Grupului în primul semestru al anului 2021 au fost de 1.537.911 mii RON (S1 2020: 1.360.942 mii RON). Rezultatul net al Grupului pentru prima jumătate a anului 2021 este o pierdere de 47.577 mii RON, comparativ cu un profit de 253.662 mii RON înregistrat în S1 2020. EBITDA consolidat pentru perioada analizată a fost de 144.367 mii RON, cu o marjă de 9% (S1 2020: EBITDA de 439.259 mii RON, o marjă de 32%). În S1 2021, Grupul nu a înregistrat venituri din subventii legate de emisiile indirecte pentru 2021, întrucât Europa a intrat într-o nouă fază a legislației ETS, și anume Faza 4, valabilă pentru perioada 2021-2030. Autoritățile române trebuie să pună în aplicare Ghidul european ETS post 2021, în legislația din România și abia după aceea vom avea dreptul să înregistrăm veniturile din subvențiile pentru emisiile indirecte.

În perioada analizată, Grupul a realizat investiții de 13 milioane USD (aproximativ 53 milioane RON) față de S1 2020: cheltuieli consolidate CAPEX de 8 milioane USD, menite să asigure activitatea de afaceri și să îmbunătățească eficiența energetică prin reducerea consumurilor.

Măsurile complexe puse în aplicare de Grup și-au dovedit eficiența și, în ciuda crizei cauzate de pandemia COVID-19, Grupul ALRO a raportat rezultate stabile în S1 2021 comparativ cu S1 2020 și facilități de producție 100% funcționale în perioada analizată..

Aceste rezultate financiare sunt disponibile într-un document separat pe site-ul Web al Companiei, Categoria Relații cu Investitorii, Secțiunea Raportări financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alroși la link-ul de mai jos:

1 EBITDA: reprezintă profit înainte de impozitare, de alte câștiguri și pierderi financiare, de amortizare și depreciere;

Cifrele pentru ALRO și Grupul ALRO incluse în acest comunicat de presă sunt raportate pe baza situațiilor financiare consolidate intermediare condensate ale ALRO și ale filialelor sale (denumite în continuare Situații financiare condensate) pentru cele 6 luni încheiate la 30 iunie 2021, sunt ne-auditate și au fost pregătite în conformitate cu IAS 34 Raportare financiară intermediară adoptată de Uniunea Europeană (UE). Politicile contabile sunt în conformitate cu Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2844/2016, cu modificările ulterioare, care este în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană (UE), cu excepția IAS 21 Efectele modificărilor cursurilor de schimb valutar privind moneda funcțională, cu excepția prevederilor din IAS 20 Contabilitatea subvențiilor guvernamentale privind recunoașterea veniturilor din certificate verzi și cu excepția prevederilor IFRS 15 Venituri din contracte cu clienții privind veniturile din impozite de conectare la rețeaua de distribuție.

                                                                                                                                                                                               

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro

 

Note către editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și Turnătoria cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București încă din octombrie 1997 și ALRO reprezintă prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.

Începând cu 16 noiembrie 2020, ALRO este membru al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului.

Hide URL: 
Show URL