ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,1 miliarde lei în primul trimestru al anului 2022

Lun, 05/16/2022 - 10:35

Slatina, 16 mai 2022– ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, măsurați după capacitatea de producție, își anunță astăzi Situațiile Financiare Interimare Consolidate Simplificate pentru primul trimestru al anului 2022. Grupul ALRO a înregistrat, în T1 2022, o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei, cu 48% mai mare față de trimestrul I al anului 2021 când s-a situat la 744 de milioane lei. Creșterea cifrei de afaceri este rezultatul cotațiilor mai mari ale aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), combinată cu cererea în creștere pentru produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare ale Grupului, în special pentru sectorul aero și creșterea cursului de schimb valutar. Condițiile favorabile de piață au fost, însă, contrabalansate parțial de creșterea prețurilor utilităților și materiilor prime pe piețele internaționale. Presiunea ridicată pentru decarbonizarea energiei din România și din Europa a condus la anomalii pe piața de energie, începând din a doua jumătate a anului 2021, ceea ce a determinat o creștere a prețurilor de furnizare a energiei electrice, tendință care a continuat și în T1 2022. Toți acești factori externi au condus la o pierdere netă de 18 milioane lei în T1 2022, mai mică față de pierderea netă de 62 milioane lei, înregistrată în T1 2021.

„Provocările cu care ne-am confruntat în 2021 sunt, de asemenea, o realitate dură și în 2022, cu un impact și mai mare asupra întregii industrii europene a aluminiului. Având în vedere contextul actual, UE se așteaptă să piardă în 2021-2022 aproximativ 50% din capacitatea sa de aluminiu primar. Pentru Grupul ALRO, flexibilitatea, adaptarea și o nouă mentalitate definesc modelul nostru de afaceri pentru a ne continua activitatea, una strategică la nivel național și european. Continuăm să dovedim că măsurile pe care le-am implementat pentru reducerea costurilor, optimizarea proceselor, continuarea investițiilor strategice și, în plus, asumarea unei producții mai mici de aluminiu electrolitic și suspendarea treptată a trei din cele cinci hale de electroliză în primul trimestru al anului 2022 ne-au ajutat să limităm pierderea netă, păstrându-ne în același timp lichiditatea și îndeplinindu-ne toate obligațiile noastre financiare, inclusiv plățile aferente salariilor, impozitelor sau împrumuturilor”,a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație ALRO. „Punem accent, mai mult ca oricând, pe produsele din aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare și pe profilele extrudate personalizate, în timp ce ne direcționăm majoritatea resurselor pentru a crește capacitatea facilității de reciclare din Eco-Topitorie. Între timp, am suplimentat necesarul de aluminiu cumpărând metal primar rece de pe piață și procesându-l. Toate aceste decizii și eforturi ne-au ajutat să limităm impactul imens al prețurilor la energie electrică asupra rezultatului nostru final”,a adăugat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație ALRO.

 

Analiză de piață și operațională

În T1 2022, prețul aluminiului LME a ​​înregistrat o medie record de 3.280 USD/tonă, mai mare cu 56% decât în T1 2021, când media era de 2.096 USD/tonă. Nivelul maxim al cotațiilor LME din perioada de raportare a fost de 3.985 USD/tonă, comparativ cu un maxim de 2.261 USD/tonă în T1 2021.

Pentru a profita de condițiile favorabile ale pieței și de cererea în creștere, Grupul ALRO s-a concentrat pe creșterea producției și a vânzărilor de produse prelucrate.Ca atare, producția de plăci, pentru sectorul aero, produsele cu cea mai mare profitabilitate ale Grupului, a crescut cu 5.000 de tone față de T1 2021. Vânzările au crescut cu aproape 23% în volum în perioada raportată.

Grupul a continuat să vândă produsele sale pe piețele tradiționale din UE. Grupul ALRO nu are o expunere față de părțile afiliate și/sau clienți sau furnizori cheie din Rusia sau din Ucraina și nu există alte sancțiuni care să afecteze afacerile Grupului.

Creșterea veniturilor a fost, însă, contrabalansată părțial de majorarea fără precedent a prețurilor energiei, care a dus la creșterea cu 48% a costului  bunurilor vândute, în primul trimestru din 2022, față de primul trimestru din 2021și, în final, la o pierdere netă de 18 milioane lei, în primul trimestru al acestui an. Grupul a reușit să limiteze pierderea totală prin suspendarea temporară a activității în trei din cele cinci hale de electroliză și cumpărând și procesând metal primar rece de pe piață, reducând astfel consumul total de energie electrică. Mai mult, Grupul ALRO și-a continuat investițiile în creșterea capacității de reciclare din Eco-Topitorie pentru a furniza metalul necesar producției de laminate plate cu doar 5% din consumul de energie electrică în comparație cu aluminiul electrolitic.

Deși s-a confruntat cu un mediu internațional volatil, Grupul ALRO a continuat angajamentul față de comunitate.Astfel, Grupul a sprijinit UNICEF în România cu donații de 300.000 lei pentru a-i ajuta pe cei afectați de conflictul din Ucraina. De asemenea, s-a alăturat campaniei Guvernului României „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” prin donarea de medicamente, echipamente medicale, obiecte personale și combustibil pentru refugiați, în valoare de 300.000 lei și prin oferirea de cazare refugiaților.

Mai mult, de la începutul pandemiei de COVID-19, ALRO a donat aproximativ 2,5 milioane lei instituțiilor implicate în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și a devenit partener pentru autorități în efortul lor de a accelera campania de vaccinare prin deschiderea a două centre de vaccinare pentru angajații Grupului și familiile acestora în Slatina și Tulcea.

Aceste rezultate financiare, așa cum sunt incluse în Raportul trimestrial consolidat pentru T1 2022 și în Situațiile Financiare Interimare Consolidate Simplificate pentru primul trimestru al anului 2022 (neauditate), sunt disponibile într-un document separat pe site-ul web al Companiei, categoria Relații cu investitorii, secțiunea Rapoarte: http://www. alro.ro/en/reports și la link-ul de mai jos:

 

          Marian-Daniel NĂSTASE                                                Gheorghe DOBRA

Președintele Consiliului de Administrație                               Director General

 

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro  

 

Note către editor:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,38%).

ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București încă din octombrie 1997 și ALRO reprezintă prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.

Începând cu 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului.

Hide URL: 
Show URL