Într-un mediu de afaceri dificil, ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată preliminară de 2,5 miliarde RON în 2020

Vin, 02/26/2021 - 08:19
  • Măsurile complexe și eficiente puse în aplicare pentru atenuarea efectelor pandemiei COVID-19 au menținut un flux continuu al operațiunilor Grupului și au asigurat sănătatea și siguranța angajaților. Peste 1.000.000 RON au fost donați pentru a sprijini lupta autorităților împotriva COVID-19
  • O performanță bună a vânzărilor de sârmă și a vânzărilor cantitative de produse extrudate, în pofida contextului nefavorabil
  • Strategia Grupului de reducere a costurilor în 2020 a avut rezultate bune, programul anti-criză continuând
  • Compania aderă la cele mai bune practici și linii directoare menționate în foaia de parcurs a industriei aluminiului, care detaliază atingerea obiectivelor de neutralitate climatică și, ca dovadă a asumării acestor ținte, a devenit membru ASI (Aluminium Stewardship Initiative) în 2020
  • În 2020, investițiile au fost încetinite având în vedere noua realitate; cu toate acestea, proiectul RTA de îmbunătățire a eficienței energetice continuă și rezultatele sunt în concordanță cu estimările inițiale

Slatina, 26 Februarie 2021 - ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță astăzi rezultatele financiare preliminare consolidate pentru anul 2020. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 2,5 miliarde RON, în scădere cu 9% față de anul precedent, un rezultat operațional (EBIT) de 399 milioane RON, mai mare cu 300 milioane RON comparativ cu anul precedent și un profit net de  329 milioane RON, comparativ cu o pierdere netă de 67 milioane RON, în 2019.

Mediul de afaceri internațional s-a confruntat cu o criză fără precedent, fără vizibilitate pe termen scurt sau mediu și cu circumstanțe schimbătoare de la o zi la alta. În pofida acestui context nefavorabil, Grupul ALRO a reușit să își mențină operațiunile funcționale, a lucrat împreună cu partenerii săi de afaceri și a reușit să mențină vânzările și producția la niveluri bune“, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație ALRO. Deși ne-am limitat investițiile la proiectele esențiale și am implementat un program anti-criză, am continuat să urmăm strategia noastră pe termen lung de a ne concentra pe produse cu valoare adăugată mare și foarte mare, ceea ce ne-a ajutat să compensăm parțial scăderea cererii înregistrată în prima parte a anului 2020. Dar cel mai important, am considerat că prioritatea noastră numărul unu o reprezintă angajații și, prin urmare, am pus în aplicare măsuri eficiente și complexe pentru a atenua efectele COVID-19", a adăugat Marian NĂSTASE. 

COVID-19 și privire de ansamblu asupra pieței

În 2020, prețul mediu al aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a scăzut la 1.704 USD/tonă, comparativ cu 2019 când se afla la 1.791 USD/tonă, ca rezultat direct al pandemiei COVID-19 care a lovit întreaga economie până în aprilie - mai 2020. Începând cu luna iunie 2020, piața aluminiului și-a revenit treptat, prețurile LME ALI crescând și depășind 2.000 USD/tonă la sfârșitul anului. Semnele de revenire au început să fie vizibile în T4 2020, iar cotația LME a atins progresiv o medie de 2.018 USD/tonă în decembrie 2020. Astfel, valoarea medie a LME s-a apreciat cu 164 USD/tonă în T4 2020 (1.916 USD/tonă) comparativ cu T4 2019, când aceasta a fost de 1.752 USD/tonă, cu un preț record de 2.052 USD/tonă la începutul lunii decembrie și o medie de 2.018 USD/tonă în aceeași lună și cu stocuri globale de aluminiu mai mici.

În aceste condiții dificile de piață, Grupul ALRO a pus în aplicare un plan axat la nivel operațional pe reducerea stocurilor, scăderea prețurilor de achiziție în conformitate cu noua realitate și reprogramarea noilor investiții, toate cu scopul de a păstra numerarul în cadrul Companiei, în timp ce, la nivelul forței de muncă, a pus în aplicare, a realizat politici stricte și a implementat măsuri destinate asigurării sănătății și siguranței angajaților și a familiilor acestora.

Ca atare, Grupul ALRO și-a menținut toate facilitățile de producție pe deplin operaționale, datorită măsurilor complexe de siguranță puse în aplicare pe tot parcursul anului 2020 și continuate și în 2021. 

Analiza financiară și operațională 

Producția de aluminiu primar a fost în concordanță cu cea înregistrată în 2019 (o ușoară scădere de 3% față de anul trecut), în timp ce producția de aluminiu procesat a scăzut cu 6% comparativ cu aceeași perioadă. În ceea ce privește vânzările valorice, produsele din aluminiu primar au înregistrat o scădere de 7%, în timp ce produsele din aluminiu prelucrat au înregistrat o scădere de 8% în 2020, comparativ cu 2019. Ca urmare, în 2020, vânzările Grupului au scăzut cu 9%, la 2.514.716 mii RON. Cu toate acestea, cu un cost al bunurilor vândute care a fost de 2.521.548 mii RON, Grupul a înregistrat o pierdere preliminară brută de 6.832 mii RON, comparativ cu un profit brut de 227.016 mii RON în 2019. Pierderea brută a fost limitată de rezultatul programului anti-criză pus în aplicare la nivelul Grupului, asociat cu prețuri mai mici ale materiilor prime, cu excepția prețului energiei electrice, care și-a continuat tendința ascendentă pe piața locală.

Totuși, Grupul a înregistrat un profit net de 328.979 mii RON, în 2020, comparativ cu o pierdere netă de 67.237 mii RON, în 2019, ca urmare a recunoașterii schemei de compensare EU-ETS pentru 2019 și 2020 și datorită măsurilor pe care Grupul le-a pus în aplicare pentru a-și optimiza producția și stocurile. 

Cifrele financiare preliminare nu sunt auditate și nu includ rezultatele testului de depreciere a investițiilor în subsidiare. În consecință, situațiile financiare finale pentru anul 2020 pot fi diferite față de aceste valori preliminare.

În ciuda condițiilor de piață dificile, ALRO și Grupul au continuat programele de investiții, chiar dacă la un nivel mai redus, concentrându-se pe proiecte cruciale de eficiență energetică, protecție a mediului înconjurător și sprijinind producția de produse din aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare. Grupul a modernizat 53 de cuve de electroliză bazate pe tehnologia AP12LE (Aluminiu Pechiney Low Energy), reducând astfel consumul de energie.

Prin setul complex de măsuri puse în aplicare, Grupul a reușit să atenueze parțial impactul negativ al crizei internaționale asupra activității curente și să rămână operațional pe o piață internațională foarte dificilă. Modelul său de afaceri solid a ajutat ALRO să renegocieze și să extindă în 2020 facilitățile de credit cu încă trei ani, menținând în același timp graficele de rambursare convenite pentru împrumuturile la termen.

Aceste rezultate financiare sunt disponibile într-un document separat pe website-ul Companiei, Categoria Relații cu Investitorii, Secțiunea Raportări financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro și la link-ul de mai jos:

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro   

Note către editori:

Grupul ALRO 

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO 

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 tpa de aluminiu reciclat și 335.000 tpa de aluminiu turnat.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aero, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței și în BET-TR (indice care include și dividendele distribuite). Acțiunile ALRO sunt listate la Bursa de Valori București din octombrie 1997, iar ALRO este prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici. 

Începând cu data de 16 noiembrie 2020, ALRO este membru al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la creșterea sustenabilității în sectorul global al aluminiului.

Hide URL: 
Show URL