Industria europeană a aluminiului este puternic afectată de costurile cu reglementarile privind energia

Joi, 11/07/2013 - 10:31
  • Un studiu efectuat de Centrul pentru Studii de Politici Europene (Centre for European Policy Studies) a concluzionat că impactul costurilor cumulate ale reglementarilor UE asupra marjelor preţ-cost a fost de 242% în 2011
  • Fabricile din România plătesc cele mai mari taxe pentru certificate verzi şi cogenerare din întreaga Uniune Europeană (UE)

Slatina, 7 noiembrie 2013 – Alro SA (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, salută paşii făcuţi la nivelul Uniunii Europene cu privire la evaluarea poverii costurilor determinate de reglementările europene asupra industriei aluminiului. Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) a evaluat impactul acestor costuri cumulate asupra industriei aluminiului. Studiul concluzionează că impactul costurilor cumulate determinate de reglementările UE asupra marjei preţ-cost a fost de 242%, în 2011. În plus, acesta mai arată că, la nivelul UE, fabricile care cumpără electricitate de pe piaţă au înregistrat în 2012 cel mai mare impact asupra costurilor, între 179 euro/tonă şi 228 euro/tonă. Pentru Alro, numai taxele pentru energie regenerabilă şi cogenerare reprezintă, în anul curent, 18 euro/MWh, echivalentul unui impact de circa 260 euro/tonă.

“Studiul confirmă, din nou, faptul că electricitatea deţine un rol crucial pentru competitivitatea industriei de aluminiu”, a declarat Gheorghe Dobra, C.E.O. al Vimetco şi Director General al Alro Slatina.“Mai mult, costurile directe şi indirecte ale reglementărilor privind atât electricitatea, cât şi protecţia mediului împovărează şi mai mult industria deja lovită de criză şi îi afectează competitivitatea la nivel internaţional”.

Evaluarea CEPS are în vedere costurile cumulate determinate de reglementările care derivă din trei domenii principale: schimbare climatică, energie şi mediu. Aceste costuri – preţul CO2 regăsit în tariful electricităţii, costurile de transmisie şi taxele cu energia regenerabilă, precum şi investiţiile de mediu – au reprezentat aproximativ 23% din profiturile înregistrate în 2006 şi 242% în 2011, fiind în permanenţă mai ridicate decât profitul, începând cu anul 2009.

Deşi studiul relevă faptul că acele companii care deţin contracte de alimentare cu energia electrică pe termen lung beneficiază de costuri legislative mai scăzute, unităţile româneşti înregistrează costuri similare celor care cumpără electricitate direct de pe piaţă. România are costuri mari cu schemele suport pentru energia regenerabilă, studiul citând o analiză a PriceWaterhouseCoopers, care estimează faptul că sprijinul pentru energia eoliană reprezintă în România 224% din media UE.

Studiul include o comparaţie între 10 fabrici de aluminiu din cadrul UE, din Franţa, Grecia, Germania, România, Slovacia, Marea Britanie, Spania etc. Rezultatele arată faptul că România a plătit, în medie, preţul cel mai ridicat pentru certificate verzi şi cogenerare – 10,7 euro/MWh, în 2012, în timp ce ţările UE au introdus ordine de merit şi scutiri pentru marii consumatori industriali.

Pe lângă taxele cu certificatele verzi şi de cogenerare, care ajung la 18 euro/MWh în 2013, Alro mai poate fi supusă şi altor costuri, precum cele pentru emisii indirecte, incluse în preţul electricităţii, crescând, astfel, impactul cumulat la un nivel mult mai ridicat decât maximul de 228 euro/tonă de aluminiu, înregistrat în 2012 de producătorii de aluminiu din UE care cumpără electricitate direct de pe piaţă.

Documentul CEPS relevă faptul că, “deşi UE a stabilit obiective obligatorii pentru cotele naţionale de electricitate generată din sursele regenerabile, politicile UE nu precizează nici nivelul sprijinului pentru certificate verzi, nici cum această povară ar trebui să fie împărţită între diferitele segmente de clienţi, inclusiv marii consumatori industriali”.

Prin urmare, Alro propune o serie de măsuri pentru sprijinirea industriei româneşti de aluminiu, care realizează 10% din producţia de aluminiu din cadrul UE. Aşadar, Compania salută primul pas făcut de autorităţi pentru includerea posibilității de exceptare de la taxele suplimentare pentru electricitate în OUG 57/2013, în funcţie de consum, dar îndeamnă autorităţile să pregătească standardele de calificare cât mai curând posibil, luând ca exemplu ţările UE.

Mai mult, România trebuie să implementeze normele UE privind compensarea emisiilor indirecte şi să finalizeze reglementările necesare pentru platforma de energie a marilor consumatori industriali.

Alro este cel mai mare consumator de electricitate din România, consumând aproximativ 8% din producţia totală de energie electrică a ţării. Compania are peste 2.400 de angajaţi şi este responsabilă pentru cel puţin alţi 20.000 de angajaţi. Începând cu anul 2002, până în 2012, Alro a plătit 462 de milioane de dolari (355 milioane de euro) taxe la bugetul de stat.

 

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenta Ghita
Premium Communication
Bucureşti
Phone +40 (0) 21 411 01 52
Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Conţinutul site-ului www.alro.ro nu este încorporat şi nu face parte, în nici un fel, din acest anunţ.