Grupul ALRO a înregistrat un profit net de 273 milioane RON în T1-T3 2020 și a raportat operațiuni solide și sigure, inclusiv un program anti-criză eficient

Vin, 11/13/2020 - 08:14

 Elemente cheie în trimestrul 3 (“T3”)

  • În septembrie, compensația de 250 milioane RON pentru anul 2019 a fost primită de companiile din Grup;
  • Un program anti-criză creat și implementat în mod adecvat în 2020 a arătat rezultate bune în T3;
  • Volum mai mare al vânzărilor de sârmă din aluminiu - ALRO rămâne unul dintre primii furnizori pe această piață competitivă;
  • În T3, produsele extrudate au înregistrat o performanță bună, în special pe piața panourilor solare;
  • Flux de numerar net pozitiv din activitatea operațională de 230 milioane RON în T3 2020, datorită unei gestionări mai bune a stocurilor, în conformitate cu programul anti-criză;
  • În T3 2020, poziția de numerar a crescut cu 173 milioane RON, ca urmare a gestionării eficiente a numerarului și a primirii subvenției, care compensează parțial costurile cu emisiile indirecte incluse în prețul energiei suportate în 2019;
  • Proiectul-cheie de investiții, respectiv AP12LE, a continuat în parametri normali în T3, și alte 14 cuve de electroliză au fost reparate cu această tehnologie inovatoare;
  • Toate instalațiile de producție rămân pe deplin operaționale, deoarece măsurile complexe de siguranță puse în aplicare de Grup s-au dovedit a fi adecvate și eficiente. 

Slatina, 13 noiembrie 2020 - ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță astăzi rezultatele financiare consolidate pentru primele nouă luni ale anului încheiate la 30 septembrie 2020. Cifra de afaceri a Grupului a înregistrat o ușoară scădere de 10% (T1-T3 2020: 1.942 milioane RON vs. T1-T3 2019: 2.162 milioane RON), în principal din cauza condițiilor de piață și a crizei provocate de pandemia COVID-19, care a afectat toți jucătorii din industria aluminiului. Profitul net al Grupului ALRO a fost de 273 milioane RON în T1-T3 2020 (T1-T3 2019: pierdere de 23 milioane RON), iar rezultatul operațional (EBIT) a crescut la 355 milioane RON în T1-T3 2020 (T1-T3 2019: 126 milioane RON)  datorită implementării de către autoritățile române a schemei de compensare EU-ETS pe baza deciziei UE și a primirii subvenției sub forma unei compensații pentru costurile de emisii indirecte suportate de Grup în 2019, acesta fiind unul dintre marii consumatori de energie electrică din România.

„În T3 am reușit să asigurăm continuitatea activităților noastre în condiții de siguranță și productivitate economică, păstrând în același timp calitatea și valoarea adăugată ridicată, elemente care caracterizează produsele ALRO. Condițiile dure de piață ne-au făcut mai puternici pe măsură ce am adoptat măsuri precum programul anti-criză, care a oferit rezultate bune și fluxuri de numerar îmbunătățite. După cum am promis, ne-am menținut neschimbată strategia, chiar dacă ne confruntăm cu o nouă realitate cu noi reguli de joc“, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. 

„Mai mult, subvenția primită în T3 pentru compensarea parțială a costurilor indirecte cu energia suportate în 2019, de care alte companii europene au beneficiat încă de la apariția acestei legislații în spațiul european, a avut un efect pozitiv asupra rezultatelor financiare actuale. Astfel, activitatea ALRO își poate menține poziția competitivă pe piața UE și implicit în continuarea investițiilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice și redirecționarea de capital către proiecte pe termen lung și durabile din punct de vedere al protecției mediului înconjurător”, a adăugat Marian Năstase.

Noutăți COVID-19 și privire de ansamblu asupra pieței 

În primele nouă luni ale anului 2020, industria aluminiului s-a confruntat cu o scădere a prețului și a raportat o medie de 1.633 USD/tonă, comparativ cu o medie de 1.804 USD/tonă în perioada similară a anului 2019; aceeași evoluție descendentă a LME s-a menținut și în T3 2020, când media LME a fost de 1.704 USD/tonă, în scădere cu 58 USD/tonă față de T3 2019 (T3 2019: 1.762 USD/tonă). În cele din urmă, în octombrie și noiembrie 2020, o revenire a prețului aluminiului este deja vizibilă, cotațiile LME atingând valori de peste 1.850 USD/tonă și chiar peste 1.900 USD/tonă. 

În T2 2020, majoritatea țărilor europene au redus treptat restricțiile privind circulația și activitățile comerciale, dar în T3, efectele celui de-al doilea val COVID-19 s-au resimțit și mai puternic. Această relaxare de la sfârșitul T2 2020 nu a adus semne vizibile de revigorare economică în industria aluminiului în T3 2020, vânzările fiind influențate de surplusul creat pe piața produselor primare în prima parte a anului 2020, precum și de lipsa cererii din partea industriilor auto și aeronautică, grav afectate în această perioadă. În T3, majoritatea țărilor europene au început din nou să aplice restricții sau blocări parțiale pentru a atenua impactul celui de-al doilea val COVID-19. Mai mult, criza epidemiologică COVID-19 a venit în contextul existenței unei încetiniri globale continue a industriilor de producție, a tensiunilor comerciale existente și a Brexitului. 

În T3, ALRO a continuat să gestioneze eficient pandemia COVID-19 prin protocoalele și procedurile complexe puse în aplicare dintr-o etapă timpurie a acestui context epidemiologic și astfel și-a asigurat continuitatea activității, în condiții de siguranță. 

Analiza Financiară și Operațională

Vânzările consolidate ale Grupului în primele nouă luni ale anului 2020 au fost de 1.942 milioane RON, mai scăzute cu aproximativ 10% față de nivelul raportat în perioada similară a anului 2019 (respectiv 2.162 milioane RON), în principal din cauza condițiilor nefavorabile ale pieței și a crizei provocate de pandemia COVID-19 care a afectat toate companiile din industria aluminiului. În aceeași perioadă, vânzările ALRO au fost de 1.764 milioane RON (T1-T3 2019: 1.931 milioane RON).

Rezultatul net al Grupului pentru primele nouă luni ale anului 2020 este un profit de 273 milioane RON, o valoare mai mare comparativ cu pierderea de 23 milioane RON raportată în perioada similară a anului 2019, atribuit în principal subvenției primite pentru compensarea parțială a costurilor indirecte cu energia incluse în prețul energiei, în conformitate cu legislația UE, precum și datorită acțiunilor de diminuare a costurilor continuate în T3 2020 cu și mai multă precauție și într-o manieră mai riguroasă. Diminuarea stocurilor cu 229 milioane RON la 30 septembrie 2020 comparativ cu finalul anului 2019 a îmbunătățit semnificativ fluxul de numerar. În acest mod, Grupul a reușit să mențină afacerea viabilă și să compenseze parțial tendința descendentă a prețului aluminiului și nivelul scăzut al cererii cauzate de pandemia COVID-19, respectându-și în același timp obligațiile față de finanțatori. 

Vânzările de produse primare ale Grupului ALRO au crescut cu 2% în T1-T3 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019, în principal datorită vânzărilor de sârmă din aluminiu, deoarece ALRO rămâne unul dintre principalii furnizori pe această piață competitivă, fiind cel mai mare producător de sârmă de aluminiu din Europa. O altă linie de produse primare pentru care Grupul a beneficiat de o creștere a vânzărilor, în special în T3 2020, sunt barele. În acest domeniu, Grupul a reușit să vândă cu peste 670 de tone mai multe bare în T3 2020 comparativ cu T3 2019, datorită creșterii cererii diviziei de produse extrudate începând cu septembrie 2020, pe măsură ce livrările de profile către piața panourilor solare au crescut. 

Vânzările de produse extrudate au fost mai mari cu peste 3.500 tone în T1-T3 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, însemnând 21% și cu peste 1.400 tone la nivelul T3 2020 comparativ cu T3 2019, constând în principal din livrări de profile standard și profile personalizate pentru instalații folosite în producția de energie solară. Volumul vânzărilor de produse prelucrate au scăzut ușor cu 3% în T1-T3 2020 comparativ cu perioada similară a anului precedent, în principal din cauza cererii scăzute de benzi, ca urmare a activității reduse a clienților din sectoarele aero și auto. Totuși, semne de revenire au fost remarcate încă din T2 2020 pentru vânzările de plăci, unul dintre produsele prelucrate ale Grupului cu cea mai mare valoare adăugată, care au înregistrat o creștere în T3 2020 cu peste 790 tone față de T3 2019.

În T3, principalul proiect de investiții, respectiv AP12LE („Aluminium Pechiney 12 Low Energy”) a continuat; în acest moment, 56 de cuve de electroliză au fost reparate cu această tehnologie nouă și toți parametrii tehnici sunt îndepliniți. Se estimează că ALRO se va situa între primii 10 producători mondiali de aluminiu (cu excepția Chinei) din perspectiva eficienței energetice pentru secția de electroliză, după finalizarea acestui proiect.

Aceste rezultate financiare sunt disponibile într-un document separat pe website-ul Companiei, Categoria Relații cu Investitorii, Secțiunea Raportări financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro și la link-ul de mai jos:

1 EBITDA: reprezintă profit înainte de impozitare, de alte câștiguri și pierderi financiare, de amortizare și depreciere;

2 Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/ (minus) pierdere/(caștig) din instrumente financiare derivate pentru care nu s-a aplicat  contabilitatea de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florența Ghiță

București

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro  

Note către editori: 

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 35.000 tpa de aluminiu reciclat și 325.000 tpa de aluminiu turnat.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aero, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței și în BET-TR (indice de tip total return). Acțiunile ALRO sunt listate la Bursa de Valori București din octombrie 1997, iar ALRO este prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.

Hide URL: 
Show URL