Alro Slatina continuă strategia de reducere a costurilor de producţie

Lun, 05/19/2014 - 11:48
  • Compania a dezvoltat o nouă tehnologie ce ar putea scădea consumul de energie cu circa 100 kWh/tona de aluminiu

Slatina, 19 mai 2014 – Alro SA (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, continuă strategia de creştere a eficienţei energetice, prin testarea de noi tehnologii în sectorul de electroliză. Acestea ar putea scădea consumul de energie cu minimum 100 kWh/tona de aluminium electrolitic.

“Alro s-a axat, permanent, pe creșterea eficienței energetice, care să ne permită să atenuăm efectele costurilor foarte mari cu energia electrică, generate, în principal, de schema de suprataxare”, a declarat Gheorghe Dobra, Directorul General al Alro Slatina. “Pe lângă investiţiile semnificative în echipamente, rezultatele înregistrate de noi în acest domeniu se datorează şi echipei puternice de Cercetare și Dezvoltare. Noua tehnologie de obţinere a aluminiului electrolitic ar putea scădea semnificativ consumul de energie electrică la cuvele de electroliză, cu impact pozitiv asupra costurilor finale”.

Echipa de Cercetare și Dezvoltare din cadrul Companiei a lucrat la îmbunătățirea tehnologiei de obținere a aluminiului prin utilizarea, în cuva de electroliză a aluminei, a unui nou tip de catod, respectiv “catodul profilat”.

Compania a pus în funcțiune, pentru testare la nivel industrial, o cuvă care utilizează noul tip de design catodic. Alro Slatina vizează, astfel, reducerea consumului specific de energie electrică, precum și cresterea duratei de viață a cuvei propriu-zise. În acest fel, impactul prognozat este de reducere a costurilor totale de productie.

Odată ce va face parte din procesul curent de producţie, această tehnologie ar putea reduceconsumul specific de energie electrică pe tona de aluminiu electrolitic cu minimum 100 kWh. În plus, se urmăreştescăderea stocului interfazic de aluminiu lichid cu minim 10%, reprezentând o reducere a costurilor de finantare, precum și diminuarea costurilor cu reparațiile pe tona de aluminiu electrolitic.

În ultimii zece ani, ca urmare a programelor de investiţii în eficienţa energetică, Alro a reuşit să diminueze consumul de electricitate pe tona de aluminiu cu peste 75%, pentru produsele procesate, în timp ce consumul de gaz s-a redus cu peste 90%, în perioada respectivă. Consumul direct de electricitate pentru întregul proces de producţie a aluminiului a fost mai mic cu 10%, în 2012, comparativ cu 2003, iar cel de gaz, cu circa 30% mai redus.

 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenţa Ghiţă

Premium Communication

Bucureşti

Telefon +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

 

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Conţinutul site-ului www.alro.ro nu este încorporat şi nu face parte, în niciun fel, din acest anunţ.