Alro continuă strategia de dezvoltare pe termen lung

Mie, 07/08/2015 - 00:03
  • 50 de ani de la demararea procesului de producție la Slatina
  • Investiții de peste 500 de milioane de dolari, în ultimii 10 ani
  • Producție de peste 9,2 milioane tone de aluminiu electrolitic, din 1965 și până în prezent
  • Producție de peste 9,5 milioane tone de aluminiu turnat: lingouri, bare, sleburi, sârmă, de la demararea activități

Slatina, 29 iunie 2015 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a investit peste 500 de milioane de dolari pentru modernizarea și creșterea eficienței operațiunilor sale. Compania se va axa, în continuare, pe creșterea capacității de producție pentru produsele cu valoare adăugată mare și îmbunătățirea tehnologiilor utilizate.

“Anul acesta, aniversăm 50 de ani de la începutul producției de aluminiu la Slatina și suntem mândri că am reușit să atingem performanțe excelente, datorită strategiei noastre de integrare pe verticală şi de diversificare a producţiei cu accent pe aluminiu cu valoare adăugată mare”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General Alro Slatina. “În 50 de ani, am reuşit să devenim un producător major de aluminiu în Europa Centrală, să fim un partener de încredere pentru clienţii şi furnizorii noştri, un angajator responsabil şi un bun contribuabil la bugetul statului şi la cel local”.

Ca urmare a investiţiilor în modernizarea echipamentelor şi în tehnologie nouă, Alro a ajuns la o capacitate de producţie de 265.000 de tone de aluminiu primar, 340.000 de tone de aluminiu turnat şi 96.000 de tone de aluminiu procesat.

Din 1965, până în prezent, Alro a produs peste nouă milioane de tone de aluminiu, diversificând gama de produse şi reducând consumurile specifice de energie, concomitent cu majorarea productivtăţii pe angajat.

Alro va continua modernizarea operaţiunilor, având un buget de 59 de milioane de dolari pentru 2015. Acestea vizează creșterea eficienței unității, precum și a capacității de reciclare, împreună cu extinderea portofoliului de produse. În ultimii 10 ani, ca urmare a unor investiţii în valoare de peste 500 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane de dolari pentru proiecte de protecţia mediului, Compania a modernizat echipamentele, pentru a rămâne competitivă pe pieţele internaţionale, dar şi pentru a respecta, în totalitate, reglementările privind protecţia mediului. 

“Pe viitor, intenționăm să continuăm programul de dezvoltare pe termen mediu și lung, cu sprijinul unei strategii care s-a dovedit corectă în ultimii ani”,a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro. “În acest moment suntem încrezători că ne putem atinge țintele pentru perioada următoare și sperăm să putem înregistra, în continuare, performanțe optime pentru operațiunile noastre”.

Alro continua investițiile pentru reducerea dependenței energetice prin creșterea eficienței, precum și prin creșterea capacității de procesare a deșeurilor din Turnătoria Eco, având o țintă de 50.000 de tone/an. Anul acesta, Compania a bugetat retopiri de deșeuri de 67.000 de tone reducând, astfel, consumul de energie pentru aluminiul produs din deşeuri reciclate cu 90%, comparativ cu procesul de producție pentru aluminiul electrolitic.

O altă direcție a programului de dezvoltare vizează creșterea producției pentru segmentul de produse cu valoare adăugată mare, atât pentru aluminiul primar, cât și pentru cel procesat. Astfel, pentru aluminiul primar, Alro a crescut producția de aluminiu cu valoare adăugată mare, la 98% de la 70%, în ultimii 10 ani. Pentru sectorul de aluminiu procesat, întreaga producție are valoare adăugată mare, iar 40% din aceasta are valoare adăugată foarte mare, pentru industrii precum aeronautică și de apărare.