Alro a înregistrat un profit net de 223 de milioane de lei, în primele nouă luni ale anului 2017

Mie, 11/15/2017 - 09:04

Date financiare și operaționale

  • Cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, față de 1,6 miliarde de lei, în perioada similară din 2016, în creștere cu 18%
  • EBITDA de 336 de milioane de lei, față de EBITDA de 167 de milioane de lei, în perioada similară din 2016
  • Profit net ajustat de 269 de milioane de lei, față de un profit net ajustat de 94 de milioane de lei înregistrat în perioada similară din 2016
  • Profit net de 223 de milioane de lei, față de un profit net de 64 de milioane de lei, în perioada similară din 2016
  • Producție de aluminiu primar de 211.000 de tone, comparativ cu 205.000 de tone, în perioada similară din 2016
  • Producție de aluminiu procesat de 63.000 de tone, comparativ cu 58.000 de tone, în perioada similară din 2016

Slatina, 15 noiembrie 2017 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă), a înregistrat un profit net de 223 de milioane de lei, în primele nouă luni ale anului 2017, o creștere semnificativă față de 64 de milioane de lei, profit net înregistrat în perioada similară a lui 2016. Profitul net ajustat* a fost de 269 de milioane de lei, comparativ cu 94 de milioane de lei, în perioada similară din 2016. Cifra de afaceri a Companiei a crescut cu 18%, ajungând la 1,9 miliarde de lei, de la 1,6 miliarde de lei, în primele nouă luni ale anului 2016. EBITDA s-a situat la 336 de milioane de lei, în creștere față de 167 de milioane de lei, nivel atins în primele nouă luni ale lui 2016.

Rezultatele financiare înregistrate de Alro în trimestrul al treilea au continuat evoluția pozitivă din prima jumătate a anului și ne confirmă încă o dată, că programul complex de investiții implementat de noi ne-a ajutat să creștem eficiența operațională, să pătrundem pe piețe complexe cum sunt cea aeronautică și auto și să beneficiem de creșterea pieței internaționale a aluminiului din acest an”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro S.A.„Suntem într-un moment în care ne-am optimizat costurile cu materiile prime, am crescut productivitatea și producția de aluminiu cu grad mare și foarte mare de prelucrare și ne-am extins portofoliul de clienți. În aceste condiții, avem premizele pentru a pune în aplicare o nouă etapă din programul nostru de dezvoltare,  care presupune investiții de 190 milioane de dolari, din care circa 100 de milioane de dolari pentru creșterea eficienței energetice. Concret, managementul Companiei se va concentra, în următoarea perioadă, pe realizarea investițiilor în tehnologii ecologice de ultimă generație, care ne vor permite să producem aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare și ne va aduce mai aproape de ținta de zero deșeuri și zero emisii”.  

În primele nouă luni ale anului 2017, prețul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a continuat să înregistreze un trend ascendent, cotația medie a aluminiului în această perioadă fiind de 1.924 USD/tonă, comparativ cu perioada similară a anului 2016, când media LME a fost de 1.570 USD/tonă. Cotația aluminiului a atins un nivel maxim de 2.164 USD/tonă, în 20 septembrie 2017. Beneficiind de aceste condiții favorabile de piață, în primele nouă luni ale lui 2017, Compania și-a crescut marja brută la 21%, față de 12%, nivel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2016, iar profitul operațional a atins 273 de milioane de lei, comparativ cu 111 milioane de lei, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2016.

În primele nouă luni ale lui 2017, veniturile din vânzările de aluminiu primar au crescut cu 19% față de perioada similară a anului 2016, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au înregistrat, de asemenea o creștere de 18%, în linie cu strategia Companiei pe termen mediu și lung. Această evoluție a fost susținută și de creșterea prețului aluminiului pe piața internațională (+22,5% față de T1-T3 2016), precum și de îmbunătățirea structurii vânzărilor.

În primele nouă luni ale acestui an, fluxurile de trezorerie generate din activitățile operaționale au fost de 267 milioane de lei, față de 79 milioane de lei în perioada similară a anului 2016, în principal datorită creșterii marjei brute. Aceste fluxuri de trezorerie reflectă capacitatea Companiei de a genera lichidități semnificative din activitatea de producție a aluminiului și reprezintă rezultatul creșterii eficienței operaționale a Companiei.  

Alro a investit 24,5 milioane de dolari, în primele nouă luni ale acestui an, un nivel aproape dublu față de perioada similară a anului 2016, pentru creșterea portofoliului de clienți, precum și demararea unui proiect co-finanțat din fonduri europene, care are ca scop creșterea capacității pentru produsele laminate la cald. În plus, Alro a continuat investițiile în creșterea eficienței energetice, precum și în îmbunătățirea calității produselor, dar și în lucrări de mentenanță necesare activității de producție.

Alro va continua și în ultimul trimestru al anului 2017, investițiile pentru modernizarea tehnologică și creșterea eficienței operaționale, conform bugetului aprobat de 41 milioane de dolari pentru întreg anul 2017 și va monitoriza evoluția costurilor cu materiile prime, pentru a-și păstra competitivitatea pe piețele internaționale.

Rezultatele financiare trimestriale sunt disponibile într-un document separat pe website-ul societății, categoria “Relații cu investitorii”, secțiunea ”Raportări financiare”: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro.

* Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuială/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Cifrele pentru Alro S.A. incluse în acest comunicat de presă sunt raportate în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 2844/2016, care este în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană, cu excepția IAS 21 „Efectele variației cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda funcțională”.

 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenţa Ghiţă

Premium Communication

Bucureşti

Telefon +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

 

 

Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia și Peninsula Scandinavă) cu o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia și România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Alro este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respecta standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (eng. London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Conţinutul site-ului www.alro.ronu este încorporat şi nu face parte, în niciun fel, din acest anunţ.