Alro a înregistrat un profit net ajustat* de 94 milioane RON, în primele nouă luni ale anului 2016

Mar, 11/15/2016 - 09:35

Date financiare și operaționale

  • Cifră de afaceri de 1,58 miliarde de lei, față de 1,77 miliarde de lei în T1-T3 2015
  • Creștere a volumului de vânzări cu 4%
  • Producția de aluminiu primar de 205.400 tone, comparativ cu 203.100 tone
  • Producția de aluminiu procesat de 57.500 tone, față de 59.800 tone

Slatina, 15 noiembrie 2016 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă) a înregistrat un profit net ajustat* de 94 de milioane de lei, în primele nouă luni din 2016, comparativ cu 145 milioane de lei, profit net ajustat înregistrat în perioada similară din 2015. Cifra de afaceri a Companiei a fost de 1,58 de miliarde de lei, comparativ cu 1,77 miliarde de lei în T1-T3 2015.

"Rezultatele financiare ale Alro pentru primele nouă luni ale acestui an reprezintă încă o dovadă a stabilității afacerii și strategiei noastre, care ne permite să rămânem profitabili într-o industrie volatilă," a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro."Am continuat să ne concentrăm pe creșterea calității produselor noastre și a mixului de producție, implementând, în același timp, măsuri de reducere a costurilor totale. Mai mult decât atât, odată ce taxarea distorsionată a energiei electrice a fost eliminată, ne-am putut îndrepta eforturile în direcția îmbunătățirii tehnologiei, vizând noi piețe de desfacere pentru producția noastră".

Cotația aluminiului pe piețele internaționale a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale Companiei, generând o valoare mai mică a vânzărilor, în ciuda creșterii volumului acestora. Prețul mediu al aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a fost de 1.570 dolari/tonă, în T1-T3 2016, comparativ cu o medie de 1.717 dolari/tonă, în primele nouă luni ale anului 2015. În aceste circumstanțe, veniturile din vânzări au fost de 1,58 miliarde de lei, comparativ cu 1,77 miliarde lei în aceeași perioadă în 2015. Alro a înregistrat un profit net de 63,8 milioane lei, în primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu 72,7 milioane de lei in T1-T3 2015.

Alro a majorat cantitățile vândute cu 4%, în principal datorită vânzărilor mai mari de bare (în creștere cu 15.000 de tone față de aceeași perioadă a anului 2015), ca parte a strategiei Companiei de a se concentra pe produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. În plus, Alro a continuat programul de investiții în eficientizarea operațiunilor și în reducerea consumurilor specifice. În acest sens, Compania a început, în luna septembrie, un proiect cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, care vizează investiții în cercetare-dezvoltare, pentru îmbunătățirea infrastructurii de cercetare pentru plăcile din aliaj de aluminiu tratate termic, cu aplicații industriale de înaltă calificare.

Costul bunurilor vândute a scăzut cu 74 milioane lei, de la 1,45 miliarde lei, în primele nouă luni ale anului 2015, la 1,38 miliarde de lei in T1-T3 2016, Alro reușind să beneficieze de tendința de scădere a prețurilor materiilor prime, cu impact pozitiv asupra profitului brut.

Producția de aluminiu primar a Companiei a fost de 205.400 de tone, față de 203.100 tone în primele nouă luni ale anului 2015, iar producția de aluminiu procesat a fost de 57.500 tone, de la 59.800 tone în T1-T3 2015.

Alro va continua investițiile pentru modernizarea tehnologică și creșterea eficienței operaționale. Programul de investiții pentru 2016 include creșterea capacității de prelucrare a deșeurilor în Eco-Topitorie, pentru a ajunge la o capacitate de 90.000 de tone pe an, de la 60.000 de tone pe an. În plus, Compania a continuat programul său de creștere a eficienței în sectorul electrolizei, a luat măsuri pentru reducerea consumului de apă industrială și pentru modernizarea dispeceratului său energetic. Aceste măsuri, care sunt parte a planului de eficiență energetică al Alro, au fost aprobate de auditorul de eficiență energetică acreditat și notificate către autoritățile competente.

Datorită investițiilor realizate în ultimii 10 de ani, Alro a ajuns la 99% din eficiența maximă posibilă în sectorului electrolizei. Studiul "Eficiența energetică și emisii de gaze cu efect de seră: scenarii posibile pentru industria aluminiului", publicat anul trecut de Joint Research Center, la solicitarea Comisiei Europene, recunoaște rezultatele înregistrate de Companie, subliniind faptul că Alro a implementat trei din cele patru faze posibile pentru optimizarea procesului de electroliză și s-a clasat pe locul al patrulea din 18 combinate din Europa.

De asemenea, în 2016, Airbus, producător major de aeronave, a selecționat Alro ca furnizor de aluminiu. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulți ani, începând cu 2017. Conform termenilor contractuali, Alro va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor.

Alro deține certificarea de performanță NADCAP (Programul national de acreditare a contractorilor din domeniul industriei aerospatiale si al industriei de aparare - eng. National Aerospace and Defence Contractors Accreditation Programme) pentru conformitatea cu cerințele industriei aerospațiale. Această certificare a fost acordată de către Consiliul managerial al NADCAP, în conformitate cu Standardul Aerospațial SAE, AS 70003, ca urmare a testării aliajelor de aluminiu produse la Slatina, în ceea ce privește tratamentul termic, măsurarea conductivității, testarea la tracțiune, duritate, și metalografie.

Rezultatele financiare sunt disponibile într-un document separat pe website-ul Alro S.A.: www.alro.ro

*Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuială/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

Cifrele pentru Alro S.A. incluse în acest comunicat de presă reprezintă rezultatele financiare ale Companiei și sunt raportate în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1286/2012 cu modificările ulterioare, care este în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană, cu excepția IAS 21 Efectele variației cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda funcțională.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:

www.alro.ro

Florenţa Ghiţă

Premium Communication

Bucureşti

Telefon +40 (0) 21 411 01 52

Email  florenta.ghita@premiumpr.ro


Notă pentru editori:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie internațională producătoare de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia și Peninsula Scandinavică), având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia și România). Compania are exporturi și în SUA și Asia. Alro este certificat în conformitate cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, precum și certificatul ISO TS 16949 pentru producția din industria auto, iar produsele sale respectă standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (eng. London Metals Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

Conținutul site-ului www.alro.ronu este încorporat și nu face parte, în niciun fel, din acest anunț.