Alro a înregistrat un profit net ajustat* de 113 milioane de lei, pe fondul scăderii costurilor şi creşterii veniturilor

Vin, 08/14/2015 - 08:30

Date financiare (individuale și consolidate)

Alro S.A.

  • Vânzări de 1,2 miliarde de lei, faţă de 966 milioane de lei, în S1 2014
  • EBITDA de 214 milioane de lei, faţă de 3,04 milioane de lei, în S1 2014
  • Profit net ajustat*de 113 milioane de lei, faţă de o pierdere netă ajustată* de 80 milioane de lei, în S1 2014
  • Producţia de aluminiu primar de 134.760 tone, comparativ cu 127.605 tone, în S1 2014
  • Producţia de aluminiu procesat de 40.079 tone, faţă de 39.738 tone, în S1 2014

Grupul Alro

  • Vânzări de 1,28 miliarde de lei, față de 1,02 miliarde de lei, în S1 2014
  • EBITDA de 248 milioane de lei, comparativ cu 20,6 milioane de lei, în perioada similară din 2014
  • Profit net ajustat* de 136 milioane de lei, faţă de o pierdere netă ajustată de 89 milioane de lei, în S1 2014
  • Producţia de aluminiu primar de 134.760 tone, faţă de 127.605 tone, în S1 2014
  • Producţia de aluminiu procesat de 51.604 tone, faţă de 48.828 tone, în S1 2014

Slatina, 14 august 2015 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat, în primul semestru (S1) al anului 2015, un profit net ajustat* de 113 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată* de 80 de milioane de lei, în S1 2014, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Cifra de afaceri, în S1 2015, a fost de 1,2 miliarde de lei, comparativ cu 966 milioane de lei, în S1 2014. La rândul său, Grupul Alro a înregistrat, în primele şase luni din 2015, un profit net ajustat* de 136 milioane de lei, faţă de o pierdere netă ajustată* de 89 milioane de lei, în S1 2014.  

“Rezultatele financiare din această perioadă demonstrează că am implemenat măsurile corecte pentru creșterea eficienței și reducerea costurilor”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro. “În primele șase luni ale anului 2015, am înregistrat rezultate pozitive, după o perioadă de trei ani consecutivi de pierdere. Astfel, un impact semnificativ l-au avut eforturile noastre continue de a ne mări productivitatea și de a ne reduce costurile, precum şi ajustarea sistemului de eco-taxe pentru energie, în conformitate cu recomandările Uniunii Europene. Această măsură, vitală pentru industria aluminiului, va permite Grupului Alro să concureze pe baze echitabile cu alți producători de aluminiu din celelalte țări ale Uniunii Europene, unde măsuri similare au fost implementate încă din anii anteriori şi să se menţină pe o piaţă aflată în scădere”.

În S1 2015, Grupul Alro a înregistrat o producţie totală de aluminiu primar de 134.760 tone, în creștere față de nivelul realizat în perioada similară a anului anterior (S1 2014: 127.605 de tone). Producția de aluminiu procesat a Grupului a fost de 51.604 de tone, în creștere față de perioada similară a anului anterior (S1 2014: 48.828 de tone). Creșterea producției Grupului reprezintă confirmarea deciziei de a implementa strategia axată pe produsele cu valoare adăugată mare, atât în sectorul de aluminiu primar, cât și în cel de aluminiu procesat.

În primul semestru din acest an, am sărbătorit 50 de ani de la demararea producției de aluminiu la Slatina, ceea ce arată, încă o dată, că în ciuda tuturor dificultăților din ultima vreme, Alro este o companie solidă, care mizează pe dezvoltarea permanentă prin investiții în tehnologie și în pregătirea angajaților săi”a declarat Gheorghe Dobra, Director General Alro. „Continuăm să fim unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, datorită strategiei solide axate pe creșterea eficienței. În viitor, intenționăm sa creștem volumul de produse cu valoare adăugată mare pentru industrii precum auto și aeronautică”.

Compania va continua programul sau de investitii axat pe modernizarea și creșterea eficienței operațiunilor sale, având un buget de 59 de milioane de dolari alocat pentru 2015. Acesta vizează creșterea capacității de reciclare, împreună cu extinderea portofoliului de produse. În ultimii 10 ani, ca urmare a unor investiţii în valoare de peste 500 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane de dolari pentru proiecte de protecţia mediului, Compania a modernizat echipamentele, pentru a rămâne competitivă pe pieţele internaţionale, dar şi pentru a respecta, în totalitate, reglementările privind protecţia mediului.

În perioada 2002-2014, Alro a investit circa 100 de milioane de dolari în proiecte de eficienţă energetică, precum modernizarea staţiilor electrice de alimentare şi de distribuţie, înlocuirea grupurilor trafo-redresoare, îmbunătăţirea sistemului de management energetic. Pentru 2015, Alro are un program de investitii care vizeaza realizarea de modernizări în cadrul sectorului de electroliză.

Alro implementează, de asemenea, programe de formare profesională continuă, atât pentru angajaţii proprii, cât şi pentru elevii şi studenţii de la instituţii de învăţământ de profil. Compania are parteneriate pentru elevii Colegiului Tehnic Metalurgic Slatina, pentru efectuarea stagiilor de practică sau dotarea laboratoarelor şcolare. La nivel universitar, Alro colaborează cu Universitatea “Politehnica” din Bucureşti, Universitatea “Transilvania” Braşov, Universitatea din Craiova. Anual, circa 50 de studenţi participă la stagii de practică în cadrul Companiei.

De asemenea, Alro a acordat burse de studii unor studenţi ai Facultăţii de Stiinţa şi Ingineria Materialelor din cadrul Universității “Politehnica” din Bucureşti, iar ulterior a angajat respectivii studenţi în cadrul companiei.

Compania participă, în calitate de partener la o serie de programe care vin în sprijinul şomerilor sau persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă sau facilitează calificarea/recalificarea propriilor angajaţi.

EBITDA: profit înainte de impozitare, de alte câştiguri şi pierderi financiare, de amortizare şi depreciere

*Rezultatul net ajustat reprezinta rezultatul net plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din deprecierea imobilizarilor, plus/(minus) pierdere/(castig) din instrumente financiare derivate care nu se califica pentru aplicarea contabilitatii de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din impozitul pe profit amanat.

Având în vedere impactul semnificativ generat de marcarea la piaţă a instrumetelor financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, conducerea Alro consideră rezultatul net ajustat ca fiind reprezentativ pentru urmărirea performanţei financiare a Companiei.

 

Pentru mai multe informații vă rugăm contactați:

www.alro.ro

Florenta Ghita

Premium Communication

București

Telefon +40 (0) 21 411 01 52

Email florenta.ghita@premiumpr.ro

 

 

Notă pentru editori:

Alro S.A.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V o societate cu capital privat, care desfășoară operațiuni în România, China și Sierra Leone și este listată la Bursa de Valori de la Londra. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principala piaţă de desfacere pentru produsele Alro este Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România), dar Compania își exportă produsele și în S.U.A şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Grupul Alro

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro - producător de aluminiu, Alum Tulcea - producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - producător de bauxită, Vimetco Extrusion - procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. și Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul şi-a creat un lanţ integrat de producţie, asigurând materia primă pentru Alro.​

Conţinutul site-ului www.alro.ro nu este încorporat şi nu face parte, în niciun fel, din acest anunţ.