Alro a înregistrat o pierdere preliminară netă de 170 de milioane de lei, în 2012*

Joi, 02/28/2013 - 19:28

Date financiare şi operaţionale*

  • Venituri de 2,3 miliarde de lei, în uşoară creştere faţă de anul trecut
  • Profit operaţional de 289 de milioane de lei, cu 30% mai puţin decât în 2011, în principal din cauza pieţei în scădere şi a creşterii costurilor cu utilităţile
  • Program de modernizare în valoare de 70 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea productivităţii şi a eficienţei

Slatina, 28 februarie 2013 – Alro SA (BVB: ALR, “Alro”, “Compania”), cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat, în 2012, o pierdere netă preliminară*, conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), de 170 de milioane de lei, în comparaţie cu un profit de 218 milioane de lei, în 2011. O influenţă negativă semnificativă a fost determinată de un instrument financiar derivat încorporat in principalul contract de alimentare cu energie electrică, încheiat de companie, având un tratament contabil specific în conformitate cu IFRS, dar fără un efect similar asupra fluxului de numerar.
Veniturile raportate de companie au totalizat 2,3 miliarde de lei, în uşoară creştere de la 2,25 miliarde de lei, în 2011.

„Alro a beneficiat de rezultatele investiţilor sale şi a putut să îşi îndeplinească ţintele operaţionale, în ciuda situaţiei dificile de pe piaţa internaţională”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro. „De asemenea, ne-am îmbunătăţit portofoliul de produse şi de servicii şi am putut să răspundem cererii unui număr mai mare de clienţi. Cu toate acestea, factori externi neprevăzuţi, precum cei legaţi de furnizarea de energie şi de taxarea acesteia, au influenţat costurile totale, având un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare”.

În 2012, costurile totale cu energia electrică au crescut cu 172 de milioane de lei, în comparaţie cu anul anterior, de la 659 de milioane de lei, la 831 de milioane de lei.
Rezultatele operaţionale ale Companiei au fost afectate negativ de factori externi, precum nivelul scăzut al cotaţiilor aluminiului şi costurile mari cu energia electrică. Seceta severă care a afectat România în prima jumatate a anului 2012 a forţat Compania să cumpere o cantitate semnificativă de energie de pe PZU şi de pe Piaţa de Echilibrare, la preţuri mai mari. În plus, Alro a fost direct afectata de insolvenţa declarată de către principalul său furnizor de energie, Hidroelectrica. În acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie până în 2018.

Un alt element semnificativ a intervenit ca urmare a schemelor de sprijin a energiilor verzi, precum şi a altor taxe pe electricitate, care au crescut costurile totale ale utilităţilor.

Cu toate acestea, Alro şi-a continuat strategia sa pe termen lung de creştere a livrării de produse cu valoare adăugată mare. Producţia totală de aluminiu primar pentru anul trecut a fost de aproximativ 249.000 de tone, de la 261.000 de tone, în 2011. Producţia de aluminiu procesat a fost de 64.000 de tone, în creştere cu 9.400 de tone, în comparaţie cu 2011 (54.600 de tone).

Creşterea vanzărilor de aluminiu procesat a compensat parţial scăderea preţurilor de pe pieţele internaţionale. Astfel, cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME) a scăzut la o medie de 2.018 USD/tonă, în 2012, în comparaţie cu un nivel de 2.440 USD/tonă, în 2011.

Pe lângă îmbunătăţirea portofoliului şi creşterea volumului pentru produsele cu valoare adăugată mare, Alro a investit în reducerea consumului de energie. Anul trecut, investiţiile Companiei au ajuns la 70 de milioane de lei, în comparaţie cu 85 de milioane de lei în 2011. Eforturile de creştere a eficienţei vor continua, încluzând planuri pentru optimizarea producţiei şi a performanţelor operaţiunilor Companiei.

„Am investit masiv în creşterea eficienţei energetice a Companiei, pentru a atinge un consum scăzut de electricitate şi de gaz. În şapte ani, am reuşit să intrăm în topul celor mai eficiente unităţi, în ceea ce priveşte consumul de utilităţi. Cu toate acestea, investiţiile realizate sunt pe cale să fie anulate de costurile şi de taxele adiţionale impuse pentru MWh. Din punctul nostru de vedere, consumatorii de energie au nevoie de o măsură urgentă de restructurare a acestor taxe, pentru a rămâne competitivi”, a completat Năstase.


Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:
www.alro.ro

Florenţa Ghiţă
Premium Communication
Bucureşti
Telefon +40 (0) 21 411 01 52
Email florenta.ghita@premiumpr.ro


Despre Alro:

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în Statele Unite şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Conţinutul website-ului www.alro.ro nu este încorporat în, şi nici nu face parte din, acest anunţ.


* Rezultatele financiare pentru anul incheiat la 31 Decembrie 2012 sunt preliminare şi nu includ posibile provizioane pentru deprecierea activelor, fiind supuse de asemenea unor clarificări ulterioare privind impactul fiscal generat de tranziţia la IFRS impusa de legislatie. Acestea ar putea afecta rezultatul Companiei.